Многи људи се држе неког неписаног правила, па пре кувања месо увек исперу под млазом воде, али поставља се питање да ли је то уопште потребан корак.

Месо може да садржи разне бактерије и вирусе, а то је један од главних разлога зашто га људи испирају. У неким земљама чак користе и киселине попут лимуна или сирћета.

Разна истраживања и лабораторијске провере показала су да прање сировог меса обичном водом из славине није делотворно у уклањању бактерија и заправо може да нанесе више штете него користи јер се шире патогени вируси на радну површину, па тако и на друге намирнице.

Фото: Профимедиа

 

Но испирање киселином попут лимуна и белог сирћета може да смањи број бактерија, па би било добро да почнете са овом праксом, ако већ нисте, саветује Healthline.

Ипак, уз само испирање важно је још неколико ствари – добро очистите радне површине, немојте остављати друге намирнице у близини судоперe где ћете испирати месо и обавезно га пеците на високој температури до краја.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".