Смртна казна је у Србији примењивана од настанка модерне државе 1804. године па све до 2002. године када је и законом укинута. Последњи пут је извршена у случају Јохана Дроздека.

Јохан је дошао код комшије и питао га да му да стари бицикл, међутим, он на то није пристао, те је Дроздек одлучио да му се освети.

Он се касније возио на бициклу и срео малу Ивану, ћерку комшије који га је претходно одбио. Понудио јој је чоколадицу уколико се она провоза са њим. Своју освету је управо тада спровео у дело када је усмртио, а затим и силовао.

Трагедију оваквих размера мало место Каравуково надомак војвођанских Оџака дотад није доживело. Комшије су приметиле Дроздека који на бициклу некуда одвози малу Ивану.

Фото: Википедија

 

На основу трагова на великој цигли, нађеној поред Иваниног тела, утврђено је да се дете током овог чина опирало и вриштало. Ипак ни то није било довољно, па је она прво била усмрћена, а затим и силована.

У судници Окружног суда у Сомбору, Дроздек није порицао злочин, навео је да је био јако љут што му "Џемо" није дао бицикл, те у бесу није знао шта да ради. Додатно га је изнервирала мала Ивана када је "почела да плаче и све гласније моли да је врати кући". Овај монструм се ипак на крају покајао и рекао да није требало да је убије. Суд је на крају те 1988. године пресудио и одредио најстрожу казну за Јохана Дроздека на коју је чекао 4 године.

Смртну казну је извршио осмочлани стрељачки вод, чији чланови нису знали ко од њих испаљује праве метке, а ко "ћорке".

Десет година касније, 26. фебруара 2002. године, кривични закон је измењен и избрисана је смртна казна.

Чл. 24 Устава из 2006. године

Људски живот је неприкосновен.

У Републици Србији нема смртне казне.

Смртне казне 1990-их година

До потпуног укидања смртне казне 2002. године је од 1992. године изречено чак 19 смртних казни, међутим ниједна није извршена.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".