Током своје владавине је предводио своју државу у Првом светском рату, али и у рату против Јапана (1904-1905).

Управо у Јапану почиње прича о несвакидашњој тетоважи на подлактици цара Николаја. Често је на сликама виђен заврнутих рукава, а жиг на руци је поготово упадао у очи.

Када је био млади престолонаследник, послат је на пут како би се упознао са другим културама и страним дипломатама, а веровало се да ће на овај начин да се припреми за касније преузимање трона.

Фото: Википедија

 

Пут је отпочео 1890. године и укључио је многобројне државе и културе, а између осталих Грчка, Египат, Индија, Сингапур, Сијам, Кина и управо Јапан. Уз свог рођака, принца Џорџа од Грчке и Данске, пристигао је у Нагасаки.

Познат је чак и датум настанка овог уметничког дела. Цео догађај је тадашњи царевић уписао у свом дневнику у уторак 16. априла.

- После вечере, одлучио сам да истетовирам змаја на својој десној руци, што је трајало тачно седам сати, од 9 увече до 4 ујутру. Довољно је да једном прођем кроз овакво задовољство да ме обесхрабри при понављању. Змај је испао веома лепо. Рука ме уопште није болела - написао је млади Николај у свом дневнику.

Змај је кривудао уз подлактицу царевића са роговима и великим брковима као и шиљцима дуж кичме чудовишта. Чељуст му је отворена и замрзнута уз ледени поглед. 

Зашто баш змаја?

Фото: Википедија

 

Поставља се питања зашто је млади царевић изабрао управо змаја. Неки сматрају да је Николас био инсипирсан Војводом од Кларенса и Авондејла Алебртом Виктором.

Други сматрају да је змај симбол за снагу, моћ и мудрост, па тако црна гуја на руци царевића представља симбол престолонаследникове моћи.

Алтернативна теорија је да је змај био очигледан избор за будућег цара који је био рођен у години змаја према кинсеком календару.

Сувенир из Јапана

Фото: Википедија

 

Жиг на руци ипак није био једина успомена на путовање у Јапан. Маја 1891. године је царевић био нападнут. Престолонаследника Николаја је напао полицајац који га је пратио Тсуда Санзо који је покушао да га убије.

Напад је, наравно, био неуспешан, али је оставио трајни ожиљак који је био 9 центиметра дуг на десној страни чела тадашњег царевића.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".