Tokom svoje vladavine je predvodio svoju državu u Prvom svetskom ratu, ali i u ratu protiv Japana (1904-1905).

Upravo u Japanu počinje priča o nesvakidašnjoj tetovaži na podlaktici cara Nikolaja. Često je na slikama viđen zavrnutih rukava, a žig na ruci je pogotovo upadao u oči.

Kada je bio mladi prestolonaslednik, poslat je na put kako bi se upoznao sa drugim kulturama i stranim diplomatama, a verovalo se da će na ovaj način da se pripremi za kasnije preuzimanje trona.

Foto: Vikipedija

 

Put je otpočeo 1890. godine i uključio je mnogobrojne države i kulture, a između ostalih Grčka, Egipat, Indija, Singapur, Sijam, Kina i upravo Japan. Uz svog rođaka, princa DŽordža od Grčke i Danske, pristigao je u Nagasaki.

Poznat je čak i datum nastanka ovog umetničkog dela. Ceo događaj je tadašnji carević upisao u svom dnevniku u utorak 16. aprila.

- Posle večere, odlučio sam da istetoviram zmaja na svojoj desnoj ruci, što je trajalo tačno sedam sati, od 9 uveče do 4 ujutru. Dovoljno je da jednom prođem kroz ovakvo zadovoljstvo da me obeshrabri pri ponavljanju. Zmaj je ispao veoma lepo. Ruka me uopšte nije bolela - napisao je mladi Nikolaj u svom dnevniku.

Zmaj je krivudao uz podlakticu carevića sa rogovima i velikim brkovima kao i šiljcima duž kičme čudovišta. Čeljust mu je otvorena i zamrznuta uz ledeni pogled. 

Zašto baš zmaja?

Foto: Vikipedija

 

Postavlja se pitanja zašto je mladi carević izabrao upravo zmaja. Neki smatraju da je Nikolas bio insipirsan Vojvodom od Klarensa i Avondejla Alebrtom Viktorom.

Drugi smatraju da je zmaj simbol za snagu, moć i mudrost, pa tako crna guja na ruci carevića predstavlja simbol prestolonaslednikove moći.

Alternativna teorija je da je zmaj bio očigledan izbor za budućeg cara koji je bio rođen u godini zmaja prema kinsekom kalendaru.

Suvenir iz Japana

Foto: Vikipedija

 

Žig na ruci ipak nije bio jedina uspomena na putovanje u Japan. Maja 1891. godine je carević bio napadnut. Prestolonaslednika Nikolaja je napao policajac koji ga je pratio Tsuda Sanzo koji je pokušao da ga ubije.

Napad je, naravno, bio neuspešan, ali je ostavio trajni ožiljak koji je bio 9 centimetra dug na desnoj strani čela tadašnjeg carevića.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".