Цвеће најпре можемо разврстати према боји, па тако, можемо истаћи његову симболику у односу на боју. Уопштено посматрано, без обзира на врсту цвећа, љубичаста боја симболише нежност, плава верност, машту и сањарење, а наранџаста понос и енергију живота.

Бела је симбол невиности и честитости, црвена љубави, ватре, живота и лепоте, зелена разумевања и саосећања, а жута љубоморе, али и радости.

Наравно, за сваку врсту понаособ, у комбинацији са бојом његова симболика се детаљније одређује, јер свака врста цвећа има своју симболику.

Фото: Профимедиа

 

 

Као поклон драгим дамама за Дан жена многи мушкарци бирају цвеће, па ћемо вам помоћи, да тумачећи значења, најраспрострањенијих врста цвећа, правилно одаберете оно које треба да поклоните.

Руже

Руже представљају цвеће које се најчешће поклања, а у зависности од боје поседују широк спектар применљивости на многе прилике и животне ситуације, у којима се поклањају. Уколико су црвене симболишу страст и љубав, мада ређе могу означавати и захвалност и задовољство. Беле означавају чедност, искреност и безгрешност. Жуте руже, су с једне стране симбол весеља, а с друге захваљујући укорењености традиционалних веровања, неверства и љубоморе.

Фото: Профимедиа

 

 

Наранџасте, су симбол жудње и опчињености, а пурпурне љубави на први поглед. Тамно љубичасте руже, делују ексцентрично и знак су жеље за посебношћу и издвајањем, док су плаве, због вештачког начина добијања њихове боје, симбол немогућег.

Руже без трња, исто као и пурпурне руже могу означавати љубав на први поглед. Када жена поклања мушкарцу црвену ружу, ружа постаје симбол оданости.

Орхидеја

Орхидеја симболише жељу за успјехом и посебност. Овај нежни цвет, у складу са својим изгледом, може симболисати и љубав, рафинисану лепоту, романсу, еротику и жељу за интимношћу. Орхидеје се, често, поклањају болесницима и породиљама, који леже у болници, како би им се пожелео што бржи опоравак. Такође, можете га поклонити и некоме коме желите успех у каријери. Истраживања тврде да постоји од 25000 до 30000 врста орхидеја.

Нарцис

Нарцис, може означавати самољубље и као што му само име каже нарцизам, али може бити и симбол рођења, поновног буђења, новог почетка, с обзиром да овај цвет ниче међу првима. Жути нарцис може означавати и презир.

Љиљан

Љиљан, представља симбол бескрајне љепоте, среће, чистоће, девичанства, бесмртности и спаса. Често се користи на венчањима, јер по библијском предању симболизује бирање вољеног бића. Бели љиљан се везује за невиност и чистоћу, жути за неистиност и обману, а љубичасти за повратак срећи.

Магнолија

Магнолија означава достојанство и отменост. Уколико је њен цвет бели, она је знак невиности. Ако је цвет магнолије ружичаст, онда означава стидљивост и најчешће се поклања девојкама које још нису упознале праву љубав. Међутим, уколико поклоните магнолију која је прерано процветала, то је несумњив знак да сте због нечега узнемирени и нестрпљиви. Постоји и веровање по којем магнолије означавају неверност мушкараца који их поклањају.

Мимозе

Мимоза је знак сигурности, то јест, поуздања, а заступљена је и у масонским обележјима. Мимоза са златножутим цветовима симболизује раскош и моћ. Она је, такође, и симбол љубазности.

Лала

Тулипан (лала) је симбол поноса и славе. Црвени тулипан се везује за љубав, а жути за безнадежну љубав. Ружичасти тулипан означава брижност, љубичасти краљевско достојанство, а бели опраштање.

Ирис

Ирис је често симбол достојанства, надахнућа, славе и храбрости. Плави ирис, подстиче сањарење и машту, лагодан живот и срећу. Жути ирис означава страст.

Сунцокрет

Сунцокрет симболише снагу, понос, заједништво, дивљење и обожавање. Такође, може значити охолост. Уколико га поклањате вољеној особи, означава вашу спремност да је видите као центар свијета.

Љубичица

Љубичице су знак оданости и вјерности. Беле и љубичице означавају скромност.

Ђурђевак

Ђурђевак је симбол рађања живота, стрпљивости, и практичности.

Циклама

Циклама је цвет искрености и придаје јој се моћ помирења са особом којој се поклања. Такође, може значити и снебивање и стидљивост.

Висибаба

Висибабе су симбол наде, утјехе, раста развоја, просперитета. Поклањају се, када желите да поручите неком да не треба да губи наду.

Зумбули

Зумбули симболишу вјерност и непоколебљивост, мада могу симболисати и игру. Уколико су плаве боје симболишу константност, односно непрекидност.

Хортензија

Хортензије означавају срдачност, а шаљу се обично када желите да се помирите, са неким с ким сте се посвађали. Такође, хортензије се носе на гробља и приликом изјаве саучешћа.

Јасмин

Јасмин означава оданост, а уколико је жуте боје означава љупкост и елеганцију.

Гладиоле

Гладиоле могу означавати како природну љупкост, тако и пренагљеност или јачину карактера. Наводно, не треба их давати вољеним особама.

Божур

Божур је симбол части и богатства, а такође може да симболизује и срећан брак и просперитет.

Бамбус

Бамбус који је симбол оданости и постојаности брачне заједнице, па чак и чичак који недвосмислено симболизује спољну одбрану и заштиту срца, пише Нови.ба.

Цвеће за тужне прилике

Цвеће које нема баш пријатно значење су бегонија која означава црне мисли, лаванда која означава неповерење, далија која значи несталност, зумбул који означава сету. Хризантеме су цвеће које се носи на гробље, мада опет може означавати и љубав и истину. За тужне тренутке се још поклањају и кринови.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".