Аустрију представља песма "Who The Hell Is Edgar?" коју певају Салена и Теја. Теја је уметничко име Теодоре Шпирић која је код нас позната и под уметничким псеудонимом Теа Дивај. 

Теодора Шпирић је рођена 12. априла 2000. године у Бечу у српској породици. Део детињства је провела у Кладову, али  се поново вратила у Беч са родитељима. Највећи утицај на њену музику извршиле су Ејми Вајнхаус и Адел.    

Ово није био први покушај да талентована Теја буде представник неке земље на Евровизији. Крајем 2019. такмичила се на аустријском избору песме за Евровизију са песмом "Judgement Day". Иако је ушла у најужи круг избора, на крају није одабрана. Исту песму је потом послала на конкурс Беовизије под именом "Судњи дан". Песму су на српски језик превели њени родитељи. Теја је успела на Беовизији да се квалификује у финале где је заузела 10. место.

Фото: РТС принтскрин

 

"Who The Hell Is Edgar?" (Ко је дођавола Едгар) је песма са врло интригантним концептом. Поменути Едгар у рефрену је амерички књижевник и пионир хорор жанра, Едгар Алан По, који опседа тело певачице и пише текстове песама уместо ње. 

Фанови Евровизије су одушевљени песмом и уочавају да у њој постоји доза ангажованости. Необични текст је добио и своја прва тумачења. Један од обожавалаца је са ентузијазмом објаснио:

 "Ова песма је невероватна критика музичке индустрије, у којој не маре ко је текстописац, нити што они добијају само 0.003 процента када људи уживају у песми, и где ће људи увек да се занимају само за певаче а не и за оног ко ствара уметност за певаче. Ово је генијална песма".

Овакав концепт многе је подсетио на Констрактину песму "In corpore sano". Сличности су бројне. Обе имају у центру питање о познатој личности "Ко је дођавола Едгар?" насупрот "Која ли је тајна здраве косе Меген Маркл". Имају концепт преипистивање положаја уметника и његове видљивости у јавности (Констрактин стих "Уметница је невидљива" насупрот Едгару који је познат пре свега као писац прича о духовима). Потом, ту је и хипнотишући рефрен у виду понављања једне речи или Синтагме. Музички песме имају сличности јер обе користе ритам треп музике у рефрену којој претходи комбинација са хорском линијом која је у оба случаја преузета из црквене традиције (У песми "In corpore sano" је преузет из „Miserere mei”, док је код Теје реч о семплу из католичке мисе). Коначно обе песме имају неколико речи у свом тексту на латинском језику.

Изгледа да Теја по свему судећи припада млађој генерацији домаћих музичара, попут Лук Блeка, који Констрактиним стопама настављају да дижу квалитет песама и друштвене ангажованости на Евровизији. Србија ће поред свог представника имати прилику да навија и за преталентовану певачицу српских корена која ће представљати Аустрију. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".