Рођен у Нишу, а завршио је Позоришну академију.

Осим у позоришту, играо је у преко 50 филмова и ТВ драма. Најпознатији је по улози Рајка Малешевића из телевизијске серије Мој рођак са села (2008 — 2011). Добитник је Стеријине награде и Октобарске награде града Београда.

Женио се три пута и има ћерку Софију.

Фото: В. Данилов

 

Иначе, У популарној серији "Немањићи - рађање краљевине" појавила се глумица Софија Узуновић, ћерка прослављеног глумца Танасија Узуновића, који такође тумачи један од ликова у овој серији.

Софија је пре неколико година одлучила да се бави глумом, а када је то саопштила оцу он је, према сопственом признању, доживео шок.

Фото: В. Данилов

 

Звезда серије "Мој рођак са села" је ћерку добио у 50. години са трећом супругом Миром. Сада Софија има 26 година и која је играла и у Народном позоришту, где је Узуновић првак драме.

Иначе, Танасије је потомак једне од најугледнијих предратних породица, са девет елитних кућа, којој је све отето. Селио се чак 32 пута док није добио свој стан.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Танасије Узуновић је за Новости једном приликом испричао порекло капитала своје породице. Два преживела брата Узуновића имала су око 150 хектара земље у месту Дражевац, и да би Никола направио кућу, договорено је да узме хипотеку на ту земљу.

- Када је мој отац Благоје, иначе школовани агроном, покушао пре рата на тој земљи да прави оборе за узгој стоке по светским мерилима, деда га је спречио - сећа се ове приче Танасије. - Говорио му је да је бесмислено да то ради на земљи коју оптерећује хипотека. Деда Никола је имао пара да направи кућу, али не и да је опреми.

Фото: В. Данилов

 

Породица Узуновић је пре Другог светског рата имала девет кућа у Београду. Танасије је памтио само оне највеће, и то ону зграду која је сада резиденција амбасадора САД, „Деванку“ у Улици краља Милана 21 и велику зграду у Нушићевој 20.

- Остале више и не памтим, знам да су неке срушене у бомбардовањима током рата.

Глумац је носио врло тешка сећања на неке сегменте детињства. Тако је, са девет година извођен пред школску таблу, и још памти учитеља који га је проказивао речима: „Ово је унук предратних зеленаша против којих смо се борили!“

БОНУС ВИДЕО: