Танасије је најпознатији по улози Рајка Малешевића у серији "Мој рођак са села", а приватно је дуго водио борбу да постане родитељ.

Он је ћерку Софију добио у 50. години, а она је кренула његовим стопама и изабрала глуму за животни позив. Није желео да постане глумица, али крв није вода, млада Софија постала је звезда Народног позоришта, а за благослов свог оца задужен је његов дугогодишњи пријатељ.

Фото: В. Данилов

 

Учествовала је у "Немањићима" и "Војној академији", а у питању је Софија Узуновић.

- Софија је одмалена показивала интересовање за разне ствари и никад нисам озбиљно размишљао о томе да би могла да одабере глуму за животни позив – признаје Танасије.

- Лепо је писала, занимала се за књижевност, тежила је за аутентичним изразима у музици. У гимназији је одлазила у “Дадов”, што ми је било веома драго јер сам сматрао да је боље да време проводи у драмској секцији него да се интересује за фолк и ријалитије. Један пријатељ ми је тада рекао: “Она ће бити глумица”. Одговорио сам му да то не долази у обзир, а он је на то само пророчански казао: “Видећеш”. И испоставило се да је био у праву.

Кад су је оборили на пријемном на Факултету драмских уметности, рекао сам јој да неке ствари мора да преломи уколико жели да се бави глумом, а она је то желела по сваку цену. Касније је уписала Академију уметности у класи Драгане Варагић. На првој години сам јој скренуо пажњу да у овој професији нема протекције, да сама мора да покаже колико вреди и пронађе свој пут - рекао је раније Узуновић за "Глорију".

Танасије је кћерки говорио да се не прилагођава, већ да буде оно што јесте.

- Објаснио сам јој да је то тежак, мучан и непризнат посао који може да се ради само под једним условом - ако се неизмерно воли. Тренутна ситуација је поражавајућа, али не могу и нећу да јој рушим идеале, као ни да јој дајем лажну наду.

Фото: АТА имагес

 

Мора много да ради, поготово сад на почетку каријере, а ту је и питање њене селекције, односно одлуке да ли ће се приклонити јефтиним елементима и изражајним моментима, или ће тражити истину, јер глума без истине не може. Глума је емоција, темперамент, машта, интелигенција да се све то скупи, а до уметности је много далеко. И мора да “краде” сценски израз, занатске цаке - рекао је он својевремено.

- Моја ћерка је жива и здрава и срећан сам што је имам, иако бих волео да она има још браће и сестара. Мој животни мото био је да дете разведених родитеља и оно које живи у складној породици другачије одрастају, због чега и нисам желео да срљам. Када сам био сигуран у љубав и однос који имам са својом лепшом половином, остварио сам се у улози оца. Можда сам погрешио, али тако је Бог хтео.

Не жалим што сам касно постао отац и када сам добио дете, био сам неизмерно срећан. Моја улога у њеном животу огледа се у томе да јој скратим лутања, па са ћерком имам крајње отворен однос.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Сећам се, имала је једанаест година и када сам пожелео да разговарамо о дрогама и пороцима, она је већ наслутила шта ће бити тема нашег разговора и кратко ми је рекла: Тата, па шта ти је, ја већ знам за моје вршњаке који се дрогирају од девете године! Она је о свему увек обавештена - рекао је глумац који никада није био оштар према својој мезимици иако међу колегама важи за ауторитет.

- Нисам строг и само јој предочавам неке ствари. Желим да је упутим и заштитим уколико је угрожена, а не да јој крчим пут у животу. Управо у томе што се многи стално ослањају на родитеље и њихову заштиту, лежи доста наших проблема и мислим да то уништава самоиницијативу.

Сматрам да она за све у животу мора сама да се избори, а и нисам један од оних родитеља који мисле да су им деца генијалци. Можда мало претерујем, али бојим се да не стекне лажни утисак о себи. Иначе, нисам приметио да Софија жели да буде глумица, а за сада јој најбоље од свега иде информатика - рекао је тада Танасије Узуновић, преноси Блиц.

БОНУС ВИДЕО: