Сви знамо да је неопходно да се током целог дана пије вода, али многи то заборављају све док се не појаве ефекти дехидрације.

- Од суштинског је значаја да унос воде буде приоритет у вашем свакодневном животу - напомиње доктор К. Мичел Нафићи. По његовим речима, правилно хидрирање ће помоћи да одржите здраво тело и ум, као и да спречите здравствене проблеме везане за проблем дефицита течности у организму.

Нека општа препорука дневног уноса је осам чаша, а ево шта се дешава са телом ако 24 х не пијете воду, који су могући симптоми:

Промене везане за одлазак у WC

Поред жеђи, промене везане за одлазак у WC су међу првим симптомима које можете да приметите након дехидрације. Ређе ћете мокрити, а боја урина ће се вероватно променити од светложуте - што указује на добру хидратацију - до тамније жуте или чак до неке мешавине ћилибара и браон. Ако вам се ово догоди, то би требало да буде подсетник да је време за пиће.

Вртоглавица, главобоља и умор

Када заборавите да пијете воду цео дан, можете приметити да осећате благу вртоглавицу, главобољу или умор, каже Нафићи. Ово је само један од начина на који вас "тело упозорава да му је потребна течност да би правилно функционисало", објашњава он.

Према стручњацима Кливлендске клинике, главобоље од дехидрације ћете се решити тако што ћете пити воду, одмарати се и узимати лекове против болова. Међутим, вртоглавица може да указује на озбиљнији проблем.

- Ако имате знаке тешке дехидрације (као што су дезоријентисаност или вртоглавица), одмах потражите медицинску помоћ - саветују лекари.

Фото: Профимедиа

 

Проблеми са очима

Када не пијете воду цео дан, велика је вероватноћа да ће се јавити промене везано за очи и вид. Ово доводи до губитка течности у телу, што заузврат, може да изазове сувоћу ока, напрезање и проблеме са видом као што су иритација, прекомерно сузење, замагљен вид или осећај страног тела у оку. Када очи не сузе довољно, онда су склоније инфекцијама. Дехидрација може да изазове умор очију, главобоље, замагљен и двоструки вид. Да бисте ублажили ове симптоме, важно је пијете пуно воде и користите вештзачке сузе.

Већа подложност топлотном удару

Неадекватна хидратација током топлих дана може озбиљно да наруши здравље.

- Један од најозбиљнијих проблема је смањење способности тела да регулише унутрашњу температуру. Када је тело дехидрирано, оно не може тако брзо да ослободи топлоту, што доводи до прегревања и топлотног удара - др Нафићи.

Проблеми са варењем

Ако пијете мало или нимало воде током дана, очекујте да ће ваш пробавни тракт да пати.

- Вашем телу је потребна вода да правилно вари и апсорбује важне хранљиве материје, тако да можете да имате проблема са варењем као што су затвор или грчеви - каже Нафићи. Хронична дехидрација може да доведе до још тежих гастроинтестиналних проблема, укључујући чир на желуцу, гастритис, рефлукс киселине и још много тога.

Дисбаланс електролита

Када не пијете воду цео дан, практично је неминовно да ће доћи до неравнотеже електролита, каже Барбара Коваленко, дијететичар и консултант за исхрану за здравствену апликацију Ласта.

- Када изгубите течност, губите и електролите као што су натријум, калијум и магнезијум. Они су неопходни за функционисање нерава и мишића, а њихов недостатак може да изазове грчеве и слабост - каже она за "Best Life".

Фото: Профимедиа

 

Пада крвни притисак

Избегавање воде у току дана може да доведе до смањења запремине крви или количине течности у крвним судовима.

- Нормалан волумен крви је важан јер јој омогућава да стигне до свих ткива и органа у телу - објашњавају стручњаци.

Нафићи напомиње да чак и краткотрајна дехидрација може изазвати смањење запремине крви, што доводи до вртоглавице, бледила и ниског притиска.

- У екстремним случајевима, дехидрација може да изазове конфузију, губитак свести, па чак и смрт - упозорава он.

Кожа пати

Проблеми са кожом су чести и код оних који занемарују унос воде.

- Дехидрација може да има значајан утицај на кожу - каже Енџу Метхил, доктор дерматологије и оснивач "Skin and Shape".

- Када телу недостаје вода, кожа може да постане сува, да сврби и изгледа уморно - додаје она.

Матхил додаје да продужена дехидрација такође изазива боре и неуједначен тон коже.

- Способност коже да обавља основне функције попут обнављања ћелија је онемогућена без адекватне хидратације, што доводи до перутања и нездравог изгледа. Осим тога, дехидрирана лакше пуца и сврби, што су услови погодни за развој бактерија - каже она.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: