Свети мученик Конон Исавријски, како хришћани верују, поучен би у вери Христовој и крштен у име Пресвете и Животворне Тројице од самога Архангела Михаила и до саме смрти невидљиво га је пратио овај анђео Божји.

Прича каже да је читавог живота Конон био привучен не овоземаљским благом већ духовним и небеским. Кад су га родитељи силом оженили, он прво вече узе свећу и стави је под суд, па упита своју невесту: “Шта је боље, светлост или тама?”

Тада јој он поче говорити о вери Христовој, и о духовном животу као бољем и лепшем од телесног те према предању тако успе да и њу, а потом и своје родитеље приведе у веру Христову.

И тако је Конон наставио да живи са својом невестом, али као са сестром. Након што су му преминули родитељи, а убрзо и супруга, потпуно се повукао из световног живота и посветио молитви и посту.

Фото: СПЦ

 

Још за живота се прочуо као свети човек коме су многи долазили по савет и утеху, а забележен је и као велики борац за ширење хришћанства. Црквене књиге кажу и да је чинио многа чуда – при једном гоњењу би ухваћен и мучен, и сав избоден ножевима. Његовом крвљу мазаху се болесници и одмах исцељиваху.

Свети мученик Конон Исавријски умро је у II веку у свом родном граду. Српска православна црква слави га 5. марта по црквеном, а 18. марта по грегоријанском календару.

И као што је Архангел Михаило бдио над Светим Кононом читавог живота, стари кажу да овај светитељ пази и чува вернике. Попут анђела чувара, он долази и води кроз живот људе који му се молитвом обрате за помоћ.

Молитва

“Мученик Твој Господе, Конон, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.”

БОНУС ВИДЕО: 

У КРУШЕВЦУ 47 ЧУВАРА ХРИСТА: Од ослобођења 1833. познати сви свештеници цркве Лазарице

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".