Ово беху све војводе византијског цара Теофила. Па када цар Теофило изгуби битку против Сарацена око града Амореје, Сарацени узеше град, заробише многе хришћане, међу којима и ове војводе. Остале хришћане или побише или продадоше у ропство, а војводе бацише у тамницу где су били седам година.

Више пута су долазили муслимански прваци, да их саветују да приме веру Мухамедову, али војводе не хтеше то ни чути.

Када Сарацени говораху војводама, да је Мухамед прави пророк, а не Христос, упиташе их војводе: Ако би се два човека препирали о једној њиви, па један рекао: моја је њива, а други: није него моја, при том један од њих имао много сведока, да је његова њива, а други немао ниједног сведока осим себе самог, шта би ви рекли, чија је њива?

Одговорише Сарацени - Заиста, онога који има много сведока!

- Право сте пресудили, одговорише им војводе. Тако је са Христом и Мухамедом. Христос има многе сведоке, старе пророке, које и ви признајете, који сви од Мојсија па до Јована Претече сведоче о Њему, а Мухамед сам за себе сведочи да је пророк, и нема ниједног сведока.

Постидеше се Сарацени, но тад опет покушаше да бране своју веру овако - Да је наша вера боља од хришћанске види се по томе, што Бог нама даде победу над вама, и даде нам најбоље земље у свету, и царство много веће од хришћанског.

Фото: Википедија

 

На то војводе одговорише - Ако би тако било, онда би и идолопоклонство египатско и вавилонско и јелинско и римско, као и огњепоклонство персијско, биле истините вере, јер у једно време сваки од ових народа побеђивао је остале и владао њима. Очигледно је да ваша победа и сила и богатство не доказују истинитост ваше вере. А ми знамо, да Бог некад даје победу хришћанима, а некад попушта муке и страдање, да их исправи и приведе покајању и очишћењу од грехова.

После седам година беху посечени, 845. године. Тела им беху бачена у реку Еуфрат, али испливаше на другу обалу где их хришћани сабраше и сахранише.

Молитва

Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Веровања

Бог некад даје победу хришћанима, а некад муке и страдање, да их исправи и приведе покајању и очишћењу од грехова. Немојте очајавати уколико је пред вама тежак период.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".