Београд је вредно археолошко налазиште, кажу археолози, а ових дана у парку код Народне скупштине увелико трају истражни радови испод којег би требало да се гради подземна гаража.

Курир је на терену затекао археологе, док пролазници стају и надгледају шта се дешава, а због њихове безбедности постављена је и заштитна ограда која ће остати све док археолози не заврше посао.

Како је раније најављено, археолози на овом терену трагају између осталог и за остацима Батал-џамије! Из Музеја града Београда раније су најавили да након истражних радова следе ископавања која ће трајати око два месеца.

Јелена Медаковић, директорка Музеја града, рекла је за Курир да је од краја 80-их година, приликом радова на изградњи топловода, обављана су археолошка истраживања.

- Радови који су предвиђени су истражни археолошки радови који подразумевају припремне истражне радове, ископавање, истраживање, измештања налаза, конзервацију и обраду материјала у Музеју. Планирано је оквирно 60 радних дана, али то зависи од времена јер је ово терен на отвореном. Реч је о налазишту Антички Сингидунум, остацима некрополе из трећег и четвртог века. Док трају ископавања парк ће бити затворен, ограђен заштитном оградом - објаснила је Медаковићева и додала:

- Арехолошки налаз неће блокирати планирану изградњу гараже у Влајковићевој улици. Налаз ће бити конзервиран и обрађен у складу са принципима струке. Као и на свим налазиштима делови некрополе ће се ископати и пренети у Музеј где ће бити конзервирани, обрађени и инвентарисани.

Све што буде вредно биће документирано, конзервирано и превезено у Музеј града. Није се случајно кренуло са ископавањем, тачно се претпоставља на којој дубини би могло шта да се налази.

Паркинг под земљом

После археолога у парк код Скупштине Србије ће се "уселити" грађевинци јер ће почети изградња подземне гараже.

Према предатом пројекту планирана су 284 паркинг-места колико их тренутно има на потезу Влајковићева, Косовска, Мајке Јевросиме, Кондина и Палмотићева. Гаража ће имати 10.000 квадрата површине, а радови би требало да почну по завршетку археолошких испитивања и трајаће око 15 месеци.

Након завршетка радова цео парк у Влајковићевој улици ће бити комплетно уређен и озелењен. Имаће нови мобилијар и нова стабла. Ова зелена површина је у доста лошем стању и није се улагало и реконструисало зато што се чекало да се почне са изградњом подземне гараже.

Подсетимо, током изградње подземне гараже у Пионирском парку 2003. године обављена су заштитна археолошка истраживања и том приликом је откривено и истражено 15 римских гробова, четири слободно укопана гроба без могућности датовања и један камени саркофаг.

Тим налазима је потврђено да је локалитет Пионирски парк део југоисточне некрополе античког Сингидунума на којој се сахрањивање покојника обављало током 3. и 4. века наше ере.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".