Beograd je vredno arheološko nalazište, kažu arheolozi, a ovih dana u parku kod Narodne skupštine uveliko traju istražni radovi ispod kojeg bi trebalo da se gradi podzemna garaža.

Kurir je na terenu zatekao arheologe, dok prolaznici staju i nadgledaju šta se dešava, a zbog njihove bezbednosti postavljena je i zaštitna ograda koja će ostati sve dok arheolozi ne završe posao.

Kako je ranije najavljeno, arheolozi na ovom terenu tragaju između ostalog i za ostacima Batal-džamije! Iz Muzeja grada Beograda ranije su najavili da nakon istražnih radova slede iskopavanja koja će trajati oko dva meseca.

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada, rekla je za Kurir da je od kraja 80-ih godina, prilikom radova na izgradnji toplovoda, obavljana su arheološka istraživanja.

- Radovi koji su predviđeni su istražni arheološki radovi koji podrazumevaju pripremne istražne radove, iskopavanje, istraživanje, izmeštanja nalaza, konzervaciju i obradu materijala u Muzeju. Planirano je okvirno 60 radnih dana, ali to zavisi od vremena jer je ovo teren na otvorenom. Reč je o nalazištu Antički Singidunum, ostacima nekropole iz trećeg i četvrtog veka. Dok traju iskopavanja park će biti zatvoren, ograđen zaštitnom ogradom - objasnila je Medakovićeva i dodala:

- Arehološki nalaz neće blokirati planiranu izgradnju garaže u Vlajkovićevoj ulici. Nalaz će biti konzerviran i obrađen u skladu sa principima struke. Kao i na svim nalazištima delovi nekropole će se iskopati i preneti u Muzej gde će biti konzervirani, obrađeni i inventarisani.

Sve što bude vredno biće dokumentirano, konzervirano i prevezeno u Muzej grada. Nije se slučajno krenulo sa iskopavanjem, tačno se pretpostavlja na kojoj dubini bi moglo šta da se nalazi.

Parking pod zemljom

Posle arheologa u park kod Skupštine Srbije će se "useliti" građevinci jer će početi izgradnja podzemne garaže.

Prema predatom projektu planirana su 284 parking-mesta koliko ih trenutno ima na potezu Vlajkovićeva, Kosovska, Majke Jevrosime, Kondina i Palmotićeva. Garaža će imati 10.000 kvadrata površine, a radovi bi trebalo da počnu po završetku arheoloških ispitivanja i trajaće oko 15 meseci.

Nakon završetka radova ceo park u Vlajkovićevoj ulici će biti kompletno uređen i ozelenjen. Imaće novi mobilijar i nova stabla. Ova zelena površina je u dosta lošem stanju i nije se ulagalo i rekonstruisalo zato što se čekalo da se počne sa izgradnjom podzemne garaže.

Podsetimo, tokom izgradnje podzemne garaže u Pionirskom parku 2003. godine obavljena su zaštitna arheološka istraživanja i tom prilikom je otkriveno i istraženo 15 rimskih grobova, četiri slobodno ukopana groba bez mogućnosti datovanja i jedan kameni sarkofag.

Tim nalazima je potvrđeno da je lokalitet Pionirski park deo jugoistočne nekropole antičkog Singidunuma na kojoj se sahranjivanje pokojnika obavljalo tokom 3. i 4. veka naše ere.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".