Током спавања наш ум процесурира све наше мисли са којима смо се борили током дана и претвара их у снове. Некада управо у њима нађемо решења за све оно што нас тишти на јави. Ипак, шта се дешава са онима који ни неколико минута после буђења не могу да се сете својих снова од претходне вечери?

Фото: Профимедиа

 

Постоји неколико разлога због којих долази до ове појаве, а свако од њих има узрок у одређеном здравственом проблему.

Истраживања су показала да стрес не само да нарушава и скраћује РЕМ фазу спавања, него повећава број буђења током ноћи. И једно и друго могу вам отежати памћење онога што сте сањали. Исхрана, такође, игра важну улогу у том процесу. Тешка и обилна исхрана пред спавање, масни и пржени оброци, зачињена јела, цитрусно воће, газирана пића, само су неке од намирница које могу утицати на миран сан и на памћење снова. 

Траума игра посебну улогу у лошем спавању и потискивању снова. Наиме, траума је слична стресу, али много интензивнија. То зна лако да доведе до несанице, али и потпуног сузбијања присећања онога што смо сањали, а све у настојању да се што пре забораве болне ноћне море.

Фото: Профимедиа

 

Излазак из сна веома је битан код процеса памћења снова. Према психологу и стручњаку за снове Рубину Наиману, пребрзо буђење можда нас тера да заборавимо снове. Он тврди да је раздобље неке врсте ошамућености "ванредно хибридно стање у ком се будите из сна, а које је одлично за присећање онога што сте сањали".

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО: