Отац Епифаније Милопотамис у једном интервјуу истакао је да се њихова исхрана састоји од природних производа које им даје земља Грчка.

Сматрају да је управо тај избор оно што сваког монаха штити од болести. Конзумирају храну без конзерванса, зачина и масти, у малим порцијама.

Монах је објаснио да је у процесу кувања најважнији квалитет употребљених производа. Такође, треба да кувате са молитвом на уснама и љубављу у срцу, тада ће јело бити и укусно и здраво. Светогорски монаси не једу месо, уместо тога једу свежу рибу. У процесу кувања, кувар користи маслиново уље само у уторак, четвртак, суботу и недељу. Било која друга маст у храни је одсутна (маст, маргарин, путер, сос).

Фото: Ј. Ћосин, О. Радошевић, Б. Субашић

 

За јачање организма пију пуно млека, једу јаја и сиреве, али увек се уздржавају од такве хране током поста. Јастози, хоботнице и лигње на њиховим трпезама су реткост, дозвољене само у време поста да би се диверзификовао рибљи мени, јер су све шкољке бескрвне. Али намирнице које се готово увек могу наћи на њиховој трпези јесу шумско воће и печурке, као и зелене салате.

Живот светогорских монаха је исхрана без слаткиша и алкохола. Тек повремено себи дозвољавају халву и локум, мало кафе и мало вина. Уз све то, монаси уживају у храни.

- Нисам ишао у кулинарску школу и немам никакву диплому. Али, док сам био поред старијих, научио сам како да пржим лук на лаганој ватри: што се лук дуже пржи, то ће бити укуснији. Научио сам и да је за кување било ког јела потребно стрпљење - објаснио је отац Епифаније Милопотамис.

Фото: Профимедиа

 

Доносимо вам неколико његових правила за кување са пуно љубави и успеха:

Прочитајте молитву пре кувања.

Затим обратите посебну пажњу на избор састојака: сви морају бити свежи, чисти и природни.

Поштујте ватру, научите да је правилно користите.

Покушајте да у кувању чешће користите једноставне састојке (лук, бели лук, лимун, маслиново уље).

Вода је најједноставнији састојак, али ваш однос према њој мора бити најбољи. Ми смо ништа без ње.

Читајте куваре, учите сваки дан, користите своју машту.

Негујте вид, мирис, језик, како бисте лакше разликовали горко и слатко, слано и љуто.

Запамтите да добра комбинација укуса и боја чини презентацију добитнијом.

Одржавајте кухињу и сав прибор чистим како бисте у било ком тренутку могли да почнете да кувате без одлагања.

Немојте се плашити да направите кулинарске грешке. Они који вас воле увек ће уживати у храни коју кувате.

Што више љубави уложите у процес кувања, храна ће бити укуснија.

Једно од најважнијих правила исхране које поштују монаси са Свете Горе јесте да се не једе пуно, па чак ни за време поста. Једу умерено, онолико колико је њиховом телу заиста и потребно.

БОНУС ВИДЕО: