Пре него што се упутите на нову дестинацију препоручјиво је да будете упознати не само са смештајем и килматским условима, већ и са парадоксалним правилима неке земље. У супортоном би вас полиција могла казнити због, на пример, одсуства осмеха на вашем лицу или зато што сте заменили покварену сијалицу.

Представљамо вам 10 најбизарнијих закона на свету.

1. Не мењајте сијалице у Аустралији

У другој најнасељенијој покрајни Аустралије по имену Викторија, бићете новчано кажењени са 10 аустралијских долара (око шест евра) уколико сами промените покварену сијалицу. Према закону ове покрајине, то може урадити само лиценцирани електричар.

2. У Милану се осмехујте

Према миланском закону обавезно је осмехивати се у свим деловима града. Од овог закона једино су изузети запослени у болницама, посетиоци болница и људи који присуствују сахранама. Кршиоци закона су у обавези да плате казну која може изности до 100 евра. 

3. У Сингапуру заборавите на жваке

Сингапурски закон који је ступио на снагу 1992. забрањује конзумацију жвакаћих гума у целој земљи. Закон је донет због жеље сингапурске владе да повећа чистоћу јавних површина и градског превоза. Овај закон је 1994. добио светску пажњу због афере о америчком тинејџеру који је осуђен на бичевање трском због конзумирања жвакаће гуме.

4. Немојте умрети у парламенту Уједињеног Краљевства 

Закон који је од стране држављана Уједињеног Краљевства проглашен као најчуднији свакако је онај по коме је забрањено умрети у парламенту ове државе. Портпарол парламнта је овај закон прокоментарисао на следећи начин: "Људи који раде овде и упознати су са овим законом самтрају овај закон неоснованим".

5. Водите рачуна о свом магарцу у Оклахоми

У америчкој држави Оклахома, нелегално је држати заспалог магарца у кади након седам увече. Овај необичан закон је донет 1924. након велике поплаве која је задесила градић по имену Кингман. Магарац који је припадао трговцу, који је свом љубимцу дозвољавао да спава у кади, је бујицом, заједно са кадом однет у други део града. Преживели Магарац је пронађен након дуге, напорне и скупе потраге од стране мештана који су одлучили да промене закон након овог случаја. 

6.  У Канади ћете често слушати канадску музику

Према кандском закону и канадској комсији за радио и телевизију, једна од сваких пет песама пуштених на радију мора бити извођена од стране кандског уметника. 

7. У Јапану не смете бити дебели

Закон који је у Јапану донет 2009. забрањује гојазност и одређује јасне димензије струка за оба пола. Према овом закону, сви припадници мушког дела популације који су млађи од 40 година не смеју имати обим струка већи од 78 центиметара. За жене важи правило да њихов струк не сме премашити обим од 88 центиметара.  

8. У Швајцарској смањите употребу водокотлића

У свим стамбеним зградама у Швајцарској законом је забрањена употреба водокотлића након 10 сати увече због тога што влада овај чин сматра узнемиравањем и такозваним "загађењем буком".

9. У Чикагу немојте јести у ресторану који гори 

У Чикагу ћете бити новчано кажњени уколико конзумирате храну у ресторану који је захваћен пожаром.

10. Имајте гориво у резервоару ако сте у Немачкој

Уколико вам нестане гориво у ауту док возите на немачком брзом аутопуту по имену "аутобан" можете бити новчано кажењени са 80 евра. Исто се може десити и уколико на било који начин шетате овим аутопутем. Возачи који су принуђени да стану на овом аутопуту и напусте своје возило морају пре изласка из возила користити сирену како би скренули пажњу другим возачима и тиме учинили саборћај "безбеднијим".

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".