У документу објављеном у Службеном гласнику наводи се да се ово подручје проглашава у циљу заштите и очувања, атрактивних, спектакуларних морфолошких особености које чини природне и предеоне вредности заштићеног подручја.

Додаје се да присуство једне од најређих врста лешинара код нас белоглавог супа (Гyпс фулвус) овом подручју даје посебност која га издваја од суседних крајева Србије.

Истиче се да воде тог Специјалног резервата природе представљају темељну вредност и окосницу заштићеног подручја, те да су оне својом огромном ерозивном снагом изградиле су изузетну канјонску долину у моћним карбонатним стенама.

Специјални резерват природе „Увац” налази се на југозападу Србије, у зони Старог Влаха, укљештен између масива планине Златибор на северу, Чемернице и Јавора, на истоку и југоистоку и Златара на западу и југозападу и обухвата део клисуре реке Увац и њених притока Вељушнице, Кладнице и Тисовице.

Фото: В. Данилов

 

Наводи се да је на подручју Увца нашло станиште 655 биљних таксона од који су неке строго заштићене биљне врсте, а неке ретке, ендемичне, реликтне и угрожене шумске врсте.

Напомиње се присуство строго заштићене врсте риба пеша, као и три заштићене врста чија су станишта у Србији угрожена.

Подручје је станиште више строго заштићених врста водоземаца, а забележено је присуство 187 врста птица, односно преко половине укупног броја врста регистрованих у Србији.

Међу тим птицама 163 врсте су строго заштићене, а 24 заштићене.

Заштићено подручје стално или повремено настањује 47 врста сисара, што тренутно чини готово половину врста које су до сада на било који начин регистроване у Србији.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

Истиче се и да је на том подручју непокретно културно добро Мост на Увцу у засеоку Жвале, те велики број археолошких локалитета, од којих су најзначајнији Јеринин град, град Клак и манастир у Трудову.

Специјални резерват природе „Увац” налази се на територији општина Нова Варош, Сјеница и Прибој.

Површина резервата је 11,7 хиљада хектара од чега је 46,5 посто државног земљишта, у приватној је 39,1 посто а у јавној 14,2 процента. Специјални резерват природе „Увац” поверен је на управљање Привредном друштву „Резерват Увацˮ д.о.о. из Нове Вароши.

БОНУС ВИДЕО:

Значај рециклирања

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".