Проблеми са Бураском су се заснивали на идеолошким разликама, где је званична Софија блокирала ЕУ интеграције Македоније због идеологије "мржње према бугарима". Са друге стране, Грчки проблем је отпочео због историјских разлога.

БЈР Македонија

Грчка је имала проблем са самим називом ове државе. Првенствено није прихватала назив ове нове државе. Они нису прихватили име "Македонија" након распада Југославије. Разлог је што је овај назив географске природе и повезује се севером Грчке.

Фото: Википедија

 

Сматрали су да на овај начин ова нова држава присваја делове Грчке културе, као што су "Сунце из Вергине", али и Александра Великог. Привремено је прихваћено име Бивша Југословенска Република Македонија.

Овај сукоб око имена је трајао све до 2019. године када је у Преспи договорено да се држава на јужној граници Србије назове Северна Македонија.

Застава Македоније

Фото: Википедија

 

До 1991. године је Република Македонија била у саставу Југославије, те је користила црвену заставу са жуто-уоквиреном звездом у горњем левом углу.

Ипак, након проглашења независности, одлучили су да промене заставу, те су годину дана касније усвојили "Сунце из Вергине" као нов национални симбол.

Ово Сунце је било названо по Грчком граду где је овај симбол откривен у античкој Македонији, данашњој Грчкој. Управо је због тога дошло до новог дипломатског сукоба између Грчке и Северне Македоније.

Фото: Википедија

 

Љутња Грчке је ишла толико далеко да су економски блокирали нову државу путем санкција 1994., а трајале су до 1995. године. Уједињене нације су отпочеле процес помирења између ове две стране и дошло је до промене заставе у данашњу.

Преспанским договором је договорено да се "Сунце из Вергине" склони са свих јавних места, што је и учињено.

Фото: Википедија

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".