Problemi sa Buraskom su se zasnivali na ideološkim razlikama, gde je zvanična Sofija blokirala EU integracije Makedonije zbog ideologije "mržnje prema bugarima". Sa druge strane, Grčki problem je otpočeo zbog istorijskih razloga.

BJR Makedonija

Grčka je imala problem sa samim nazivom ove države. Prvenstveno nije prihvatala naziv ove nove države. Oni nisu prihvatili ime "Makedonija" nakon raspada Jugoslavije. Razlog je što je ovaj naziv geografske prirode i povezuje se severom Grčke.

Foto: Vikipedija

 

Smatrali su da na ovaj način ova nova država prisvaja delove Grčke kulture, kao što su "Sunce iz Vergine", ali i Aleksandra Velikog. Privremeno je prihvaćeno ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Ovaj sukob oko imena je trajao sve do 2019. godine kada je u Prespi dogovoreno da se država na južnoj granici Srbije nazove Severna Makedonija.

Zastava Makedonije

Foto: Vikipedija

 

Do 1991. godine je Republika Makedonija bila u sastavu Jugoslavije, te je koristila crvenu zastavu sa žuto-uokvirenom zvezdom u gornjem levom uglu.

Ipak, nakon proglašenja nezavisnosti, odlučili su da promene zastavu, te su godinu dana kasnije usvojili "Sunce iz Vergine" kao nov nacionalni simbol.

Ovo Sunce je bilo nazvano po Grčkom gradu gde je ovaj simbol otkriven u antičkoj Makedoniji, današnjoj Grčkoj. Upravo je zbog toga došlo do novog diplomatskog sukoba između Grčke i Severne Makedonije.

Foto: Vikipedija

 

LJutnja Grčke je išla toliko daleko da su ekonomski blokirali novu državu putem sankcija 1994., a trajale su do 1995. godine. Ujedinjene nacije su otpočele proces pomirenja između ove dve strane i došlo je do promene zastave u današnju.

Prespanskim dogovorom je dogovoreno da se "Sunce iz Vergine" skloni sa svih javnih mesta, što je i učinjeno.

Foto: Vikipedija

 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".