Glavni grad neke zemlje najčešće je i njen najmnogoljudniji grad, koji pored istorijskog značaja za naciju, predstavlja stecište političkih i ekonomskih faktora države.

Da bi se neki grad ili metropola mogla imenovati prestonicom države neophodno je da čini stecište svih važnih državnih delatnosti i da kao takav bude istaknut u ustavu (zakonu.)

Međutim, postoje neretki slučajevi u kojima državni lideri odlučuju da premeste državnu prestonicu iz jednog grada u drugi. Selidbe glavnog grada nisu stvar modernog vremena. Poznati su brojni slučajevi još u dalekoj istoriji. Stari Egipćani, Rimljani i Kinezi često su menjali prestonicu. Državne vlasti nekih zemalja lokacije za svoje nove prestonice biraju prema geostrateškom položaju, da bi se lakše branili u slučaju potencijalne invazije ili rata.

Nove prestonice u moderno vreme se uglavnom planiraju i grade u manje razvijenim područjima kako bi se podstakao privredni razvoj te oblasti (primer Brazilije, ili Nusantara, buduća prestonica Indonezije). Nove prestonice se ponekad smeštaju i u regionima za koje se smatra da su neutralni prema konkurentskim etničkim ili verskim grupama, odnosno da bi izbor takvog grada  mogao dodatno da  unapredi jedinstvo, bezbednost i prosperitet zemlje. 

Zemlje poput Sjedinjenih Država, Rusije, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Belizea, Tanzanije, Obale Slonovače, Nigerije, Kazahstana, Sovjetskog Saveza , Mjanmara i Južnog Sudana su promenile lokaciju glavnog grada.

Argumenti za selidbu prestonice

Neke zemlje menjale su svoj glavni grad zbog očekivanja neke vrste političke, društvene ili ekonomske koristi. Na taj način predviđaju da će se nove prestonice sigurno razviti u kulturne dragulje i nadaju se da će zemlju učiniti stabilnijim mestom.

Evo dodatnih preseljenja kapitala koja su se desila otprilike u poslednjih nekoliko vekova.

Azija

- Od 1982. Parlament Šri Lanke se sastaje u Šri DŽajaverdenpura Koteu, ali se nege instance najviše vlasti u zemlji i dalje nalaze u Kolombu.

- Malezija je 1999. preselila neke od svojih administrativnih funkcija u Putrajaju. Zvanični glavni grad ostaje Kuala Lumpur.

- Bivši glavni gradovi Irana su Esfahan i Širaz. Sada je Teheran.

- Nekadašnji glavni grad Tajlanda je Ajutaja. Moderni je Bangkok            - Hue je bio istorijski glavni grad Vijetnama. Sada je Hanoj.

- Pakistan je u periodu od sticanja nezavisnosti 1947 do 1960-ih godina promenio čak tri prestonice: od Karačija do Ravalpindija do Islamabada. 

- Prestonica Laosa do 1975. bio je Luang Prabang da bi kasnije to postao do Vientijan. Dolazak komunista na vlast naveo ih je da pomere težište svoje države u unutrašnjost zemlje. 

- Moderna Republika Turska na inicijativu Kemala Ataturka dislocirala je prestonicu iz Istanbula u Ankaru 1923. Ataturk je odluku doneo inpirisan željom da pokaže državni diskontinuitet sa Osmanskom vladavinom, ali i iz taktičko-političkih razloga obzirom da je okolina Istanbula tada bila poprište rata sa Grčkom, a sam grad pod nekom vrstom međunarodnog protektorata od strane velikih sila.

- Filipini su 1976. premestili glavni grad iz Kezon Sitija u Manilu: Kezon Siti je i danas najveći grad te države.

- Tokio je postao prestonica Japana tek 1868. a do tada je to bio Kjoto.                                                                                                                                - Po formiranju države Izrael 1948. njena prestonica je bio Tel Aviv. Dve godine kasnije jednostrano su je premestili u Jerusalim, ali sve do danas veliki broj država zbog poštovanja međunarodno-pravnih normi ili solidarnosti prema Palestini ne priznaje ovu odluku Izraela.

- Sultanan Oman je nakon potpunog preuzimanja svih političkih i ekonomskih poluga moći od kolonijalne vlasti premestio glavni grad iz Salale u Muskat 1970.

- Prestonica Saudijske Arabije (tada još vazaln provincije osmanskog carstva) od 1818. je Rijad. Vekovima pre toga tu ulogu nosio je grad Dirija.

- Indonezija je svoj glavni grad 1949. godine prebacija iz DŽongakarte u DŽakartu. Prošle godine vlasti su donele odluku o gradnji novog grada Nusantara koji će postati i nova prestonica te zemlje. Na taj način državni centar seli se sa ostrva Jave na najveće ostrvo Kalimantan.

- Maleno kraljevstvo Butan specifično je po tome što je u ranijem periodu imalo dve prestonice: zimsku i letnju rezidenciju vladara i državnih organa. Konačno 1907. odlučeno je da Timbu postane stalni kapitol te države.

- Uzbekistan u zajednici Sovjetskih Republika premestio svoje regionalno sedište iz drevnog Samarkanda u moderni grad Taškent 1930.

- Avganistan je prestonicu iz Kandahara u Kabul premestio 1776.

Evropa

- Najviše zvaničnih prestonica u Evropi promenili su Italijani. Pre Rima prestonice su se nalazile u Torinu, Firenci i Salernu.

- Bon je bio glavni grad Zapadne Nemačke od 1949-1990. Glavni grad ujedinjene Nemačke počeo je kao Bon, ali je premešten u Berlin 1999.

- Novovekovna Srbija menjala je nekoliko puta lokaciju svoje prestonice. U kratkim periodima Kragujevac je bio prestonica države u periodu od 1818—1839 i 1840-1842 godine. U toku Prvog svetskog rata, 1915. godine Niš je iz taktičkih i bezbednosnih razloga bio privremena ratna prestonica Srbije.

- U toku istog rata prestonica mlade države Albanije bio je Drač. Nakon toga pa sve do danas tu ulogu nosi Tirana.

- Litvanija je 1939. glavni grad prebacila iz Kaunasa u Viljnus.

- Crna Gora je 1946. zvanično prebacila centar republike iz Cetinja u Podgoricu. Po otcepljenju od Državne zajednice sa Srbijom u svom ustavu formulisala je da je Podgorica glavni grad, ali se Cetinje ima status "Prijestonice".

- Grčka je nekoliko godina nakon dobijanja pune nezavisnosti prebacila prestonicu iz Nafpliona u Atinu 1839. godine. Sličnu stvar uradila je i Finska 1812. godine kada je Helsinki postao prestonica.

Afrika

- Prestonica Gane je iz Kejp Kousta premeštena u Akru 1877.
- Bocvana je Mafeking zamenila Gaboroneom 1965.
- Gvineja Bisao dislocirala je prestonica od Madine do Bisaoa 1974.
- Bivša prestonica Zelenortskih ostrva do 1858. bio je Sidade Velja. Sada je Praja
- Togo je iz Aneha prestonicu premestio u Lome 1897.
Malaviju je glavni grad bio Zombe do 1974. kada je to postao Lilongve.  - Burundi je 2018. prestonicu prebacio iz Budžumbure u Gitegu.

Amerika

- Trinidad i Tobago je iz San Hozea prestonicu premestio u Port of Spejn 1784. 
- Jamajka 1872. godine Port Rojala zamenila Kingstonom kao prestonicom.
- Godine 1970. Belize je prestonicu iz Belize Sitija izmestio u Belmopan.
- Brazil je namenski svoju prestonicu 1972. premestio iz Sao Paula u novoizgrađeni grad Braziliju.

Okeanija

- Novi Zeland je kao prvobitnu prestonicu imao grad Okland (i danas najveći grad te zemlje). Godine 1865. prestonica je premeštena u Velington gde se nalazi do danas.
- Savezne Države Mikronezije su Koloniju kao prestonicu zamenili gradićem Palikirom 1989.
- Palau je iz Korora prestonicu prebacio u Ngerulmud 2006. Danas je to izuzev Vatikana najmanja prestonica na svetu koja broji svega oko 200 ljudi, i to isključivo državnih službenika koji tu rade.

BONUS VIDEO: