Он ће бити у притвору до почетка суђења, одлучио је судија на захтев америчког министарства правде, јавља Ројтерс.

Америчке власти раније су именовале Тешеиру, припадника Ваздухопловне Националне гарде, као осумњиченог за цурење информација из Пентагона.

Тешеру (21) је у четвртак ухапсио ФБИ у његовој породичној кући у Дајтону, у руралном делу савезне државе Масачусетс.

Фoто: Фејсбук принтскрин

 

Он је идентификован као вођа онлајн групе за размену порука, у којој су се поверљиви амерички документи први пут појавили.

Тешеира је био распоређен као ИТ специјалиста у обавештајном крилу Националне гарде ваздухопловних снага Масачусетса, а био је и кључни члан групе на интернету од око 30 људи са којима је делио заједничка интересовања за оружје и видео-игре, а како му се ставља на терет, и строго поверљиве податке.

Фото: Профимедиа

 

Тек када се обавештајни материјал појавио ван ове групе за комуникацију, званичници Пентагона су сазнали за цурење, што је подстакло масовну акцију потарге за одговорнима.

Наводи се да је Тешеира, који се према службеној евиденцији придружио Националној гарди 2019. године и имао нижи чин, гајио скептицизам према политици владе, али његови пријатељи кажу да он није ни узбуњивач, нити страни агент, преноси ББЦ.

Почевши од пре неколико месеци, најмање 50, али можда и више од 100 поверљивих докумената постављено је на Дискорд - интернет платформу за комуникацију, популарну међу љубитељима видео-игара.

Фото: Танјуг/АП

 

Аналитичари су оценили да је то највећа обавештајна крађа података у САД још откако је Викиликс објавио више од 700.000 докумената, видео снимака и дипломатских депеша.

У групи за ћаскање под називом "Thug Shaker Central" на Дискорду - популарној друштвеној мрежи - Тешеира је наводно био познат као "ОG".

"Thug Shaker Central" је обухватао отприлике 20 до 30 чланова, углавном младића, из разних земаља.

БОНУС ВИДЕО:

СНИМЦИ ПОСЛЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ: Кафић у Санкт Петербургу у којем је настрадао ратни извештач и 30 особа

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".