- Оно што је најважније, то је да ће од 1. септембра вртићи у Београду бити бесплатни за сву децу. Град Београд обезбедио је новац за сву предшколску децу, која ће бити субвенционисана са 100 одсто, невезано од тога да ли она иду у државне или приватне вртиће - рекао је Шапић у интервјуу за Пинк.рс.

Како је рекао, "ова услуга страховито много кошта, али то не значи да није тога вредна".

- Обезбедили смо новац без обзира на то што је у последњих неколико година готово дуплиран број деце, корисника предшколских услуга. Ми смо то најавили прошле године кад смо спремали буџет, значи то је неких 5.500 динара, то ће од сада Град Београд све надокнађивати - истакао је.

Према његовим речима, то је можда и најважнија информација за све родитеље.

- Значајно је и да ће Београд наставити да повећава своје капацитете градњом нових вртића и убацивањем у систем града приватних вртића који испуњавају те услове - напоменуо је он.

Нови ваучери и бесплатан превоз за све ученике

Упитан шта је још град Београд од новитета припремио за све родитеље, Шапић је подсетио на то да је Град увео то да су родитељи све деце до 19 година за Нову годину добили ваучер од града Београда у вредности од 6.000 динара.

- То ће добити и следеће године, рекао је Шапић и додао: "То нема везе са уписом у вртић, али има везе са родитељима, има везе са васпитачицама, спремачицама и свима онима који раде са нашом децом, како у предшколским установама, тако и у основним и средњим школама, свима њима смо такође то обезбедили у прошлој години и то ћемо обезбедити и ове године".

Бесплатни и уџбеници

- Предвиђени су и бесплатни уџбеници за све основце и средњошколце, што је историјска одлука која ће бити на снази и наредних школских година. Град Београд се одлучио да обезбеди новац за све београдске ученике и да тако растерети буџете својих суграђана - рекао је Шапић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: