Црногорска полиција трага за женом која је 12. априла успела да на основу фалсификованих документа једне клијенткиње "Ловћен банке" подигне са њеног рачуна чак 1,3 милиона евра и нестане без трага!

Како наводи црногорски Дан, филмска превара је откривена 13. априла када је Будванка М. О. дошла да се жали банци да није тражила да јој исплате новац који је чувала код њих.

Разрађен план

- Преваранткиња је, наводно, 11. априла најавила да ће подићи уштеђевину у филијали "Ловћен банке" у Херцег Новом, одакле су је, будући да се ради о великом износу новца, обавестили о термину када би могла да подигне новац који је тражила. Дан касније дошла је у филијалу. Службеницима је приложила личну карту, која је како се верује била фалсификована. Наиме, на личној карти су били подаци покрадене клијенткиње, али је фотографија била од превранткиње, тако да је подигла милионски износ - преносе црногорски медији и наводе да је осумњичена мирно ишетала из банке са парама у црном ранцу, који је са собом донела, а да нико није ни приметио да је реч о превари.

- Сумња се да је она имала разрађен план, као и да је имала саучеснике у овој великој превари. Наводи се и да је она прво морала да буде упућена да баш код те клијенткиње из Будве на рачуну има толико новца - каже извор из истраге и додаје:

- Поред тога, морала је да набави и фалсификована документа, тачније личну карту, али и картицу поменуте банке како би се обавила идентификација. Тако да истражитељи утврђују да ли је имала помоћ "изнутра", односно да ли јој је помогао неко од запослених у банци, као и да ли је имала помоћ у МУП, како би фалсификовала документа оштећене Будванке.

Фото: Принтскрин

 

Видео снимак

Извор из истраге објашњава да овако организовану криминалну радњу није могла да изведе једна особа.

- Када је филијала у Херцег Новом схватила да је новац исплатила погрешној особи, случај је одмах пријављен централи банке, која се налази у Подгорици. Полиција је обавештена, а у истрагу се укључило и тужилаштво - пишу локални медији и додају:

- Прегледањем видео-надзора који поседује банка "Ловћен" снимљено је лице преваранткиње која је успела да превари службенике банке који су јој исплатили паре на основу лажних докумената.

Фото: П. Милошевић

 

Полиција још увек нема име преваранткиње и за њом се и даље интезивно трага. - Све што се зна о њој јесте њен лик који је снимила надзорна камера банке - наводе извори. Истрагу је покренула и сама банка која проверава све службенике који су имали контакт са осумњиченом. - Утврђује се како и када је осумњичена ступила у контакт са банком, као и који службеник јој је обећао и заказао термин када ће јој новац бити исплаћен. Такође, проверава се и ко јој је исплатио новац без детаљног утврђивања да ли је у питању клијент чије је новац - каже извор.

Велике контроле

Владимир Васић, финансијски експерт за Курир каже да се овакав случај преваре није догодио у последњих 15 година, јер нам је банкарство и систем провере подигнут на највиши могући ниво.

- Овако нешто се ретко дешава, али као што видете могуће је да се догодио и овакав вид преваре и кривичног дела. Клијент који је оштећен добиће свој новац од осигурања, јер банка сваког клијента осигура и заштити - каже Васић и додаје:

Фото: Профимедиа

 

- Просто је невероватно да службеник у банци не запамти лице клијента који код њих има толико велики новац, јер су такви клијенти ретки и буквално по експозитури имате једног или два таква клијента или пак ниједног.

Наш саговорник је додао да се у банкама проверава апсолутно све и да су контроле заиста велике.

- Пропусти се дешавају, сад да ли је неко од запослених само погрешио и није добро направио проверу или је неко унутар банке помогао осумњиченој, утврдиће истрага. Не искључујем ни једну могћност - каже Васић.

Огласила се банка: "Ово је изолован случај"

"Ловћен банка" огласила се овим поводом и навела да ће и они сами сповести истрагу унутар колектива како би полицији помогли у откривању починиоца овог кривичног дела.

- НН лице уз употребу фалсификованих докуменета починило је преварну радњу на штету једног нашег клијента. Предузете су све мере да се оштећени клијент у целости заштити уз напомену да се ради о изолованом случају који је покривен полисом осигурања и који не може утицати на редовно функционисање банке - саопштили су из те банке, а преноси Дан.

Слична превара у Немачкој - Босанка изнела милион евра и побегла у Црну Гору

Филмска пљачка догодила се у октобру прошле године када је Босанка Мирнеса С. звана Мики опљачкала компанију у којој је радила у Немачкој и успела да изнесе милион евра, а затим нестане без трага. Тада је за њом расписана међународна потерница, а лишена је слободе тек у јануару и то на аеродрому у Штутгарту након што се предала у пратњи адвоката. Интересантно је да се Мирнеса после пљачке скривала у Црној Гори, како су тада писали медији.

Фото: Инстаграм принтскрин

 

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

43 САТА ТРЧАЛА И ХОДАЛА СА САМО 18 МИНУТА ПАУЗЕ: Нишлијка по трећи пут финиширала "Сто миља Истре"

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".