Петра Дивац је недавни покренула пројекат "Усвојени за усвојене", који је намењен младим људима са територије Београда који су усвојени.

Принтскрин Истаграм

 

- Дуго сам размишљала на који начин могу да помогнем, па и направим промену у нечијем животу. Недавно сам причала о свом усвајању са људима из окружења који су ме питали зашто не урадим нешто са Фондацијом на ту тему и тако ми усмерили мисли ка овој идеји. Нисам била сигурна како ће се одвијати, али сам желела да буде доступна свим усвојеним људима у Србији. Тако су настале групе подршке. Сматрам да највећу помоћ можемо да пружимо кад полазимо од себе - рекла је Петра, која је и сама усвојена као шестомеечна беба.

Она је признала да иако је родитељи никада нису разликовали у односу на њену браћу, она јесте пролазила кроз проблеме због чињенице да је усвојена, те је желела да на тај начин пружи подршку млађима и да им да ветар у леђа.

Фото: Инстаграм принтскрин/ана_дивац/диваццп

 

- Због чињенице да сам усвојена и зато што сам другим путем дошла у своју породицу, људи одмах помисле да сам много другачија. Прве реакције и питања увек су исти: како је то бити усвојен и да ли сам упознала биолошке родитеље. Разумем да је некоме интересантно да добије одговор на та питања али, са друге стране, неко ко је усвојен можда не жели да о томе говори. Волела бих када би људи имали мало више обзира. Занимљиво је да, када чују да сам усвојена, често ме питају да ли је то истина, што је у најмању руку чудно, јер зашто бих говорила неистину. Конкретан проблем је вербално вршњачко насиље у школи, као и чињеница да у сваком чланку о мојој породици увек носим етикету “усвојена ћерка". По том принципу мојој браћи би требало да пише “биолошки синови”. Ја сам ћерка својих родитеља, и то се неће мењати - објанила је Петра за "Хелло".