У приказу у Батајници учествује више од 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, као и око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова

Више од 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, као и око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова учествоваће у приказу способности Војске Србије "Гранит 2023", који ће, поводом Дана Војске Србије, бити одржан данас на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Дефиле специјалаца

Посетиоци ће моћи да виде и најсавременије наоружање и војну опрему којом су опремљене јединице Војске Србије, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије.

Како је најавило Министарство одбране, у летачком делу програма, између осталог, наступиће авиони и хеликоптери "миг-29", "орао", "ласта", "ми-35", Х-145М и "ми-17", а биће приказани и противваздухопловни ракетни системи ФК-3 и "панцир", противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи "корнет", борбена оклопна возила "милош", "лазар-3" и "хамер", самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА, самоходни вишецевни лансер ракета "огањ", као и савремена оптоелектронска средства.

Поред тога, посетиоци ће имати прилику да виде дефиле припадника специјалних јединица, који су опремљени најсавременијим наоружањем и војном опремом.

Позитивна ствар

Војни аналитичар Александар Радић каже да је ово позитивна ствар.

- Циљ овог приказа је јасан и позитиван, а то је намера да се покаже јачање Војске Србије, као и да се она приближи грађанима, да виде све то... Имајући у виду шта је све најављено да ће учествовати од наоружања и опреме, те велики број тенкова, делује да имамо чак и вишка технике - каже он.

Иначе, капије војног аеродрома биће отворене за све грађане од девет до 15 часова, а најатрактивнији део програма почеће у 11 часова. Улазак на војни аеродром биће омогућен из три правца - главни улаз на војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић", улаз у Ваздухопловни завод "Мома Станојловић", као и улаз на аеродром из правца Нове Пазове.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".