Велики број Срба сутра, 6. маја, обележава Светог великомученика Ђорђа, Ђурђевдан, као крсну славу. По броју свечара, Ђурђевдан је на другом месту у Србији.

Због трагичних догађаја и проглашења дана жалости у Србији верници који су се с радошћу припремали да прославе Ђурђевдан у недоумици су да ли би требало да одустану од обележавања крсне славе или не.

Фото: Профимедиа

 

 

- Крсна слава се слави у свим околностима. Колач се приноси у част светитеља коме је слава посвећена, а за здравље и напредак породице. Жито је у помен наших упокојених од којих смо примили славу. Слава иначе не треба да буде гозба и пир. Пре свега молитвено треба прославити име Господње и светитеља којег тог дана Света Црква прославља - каже свештеник Миливоје.

Главна обележја крсне славе су освештано жито, колач, свећа и вино. Свечани ручак, уз музику и песму, са много гостију део је обичаја које смо временом "увели".

Такође, када је реч о приватним скуповима и догађајима, закон се на то не односи. Према томе свадбе, рођендани и друге прославе са законске стране су допуштене ако се не одржавају на јавном месту.

БОНУС ВИДЕО:

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&