Хрватском кружи снимак из центра Кистања, највећег села са претежно српским становништвом у Далмацији, где је испред месне пијаце снимљен вук. Животиња је снимљена одмах код улаза у испоставу Националног парка Крка.

Аутор снимка је са пријатељем седео у а утомобилу, и најпре су помислили да виде пса, али су одмах потом су схватили да је у питању прави правцати вук, који око 23 сата навече опуштено шетао по месту.

- Није нам било свеједно. Ја сам иначе велики љубитељ природе, свих животиња, било дивљих било домаћих, али мислим да вуку није мјесто испред кућних врата, где пролазе деца, мајке с колицима, старији људи. Нешто би требало у вези с овим да се предузме - рекао је очевидац.

 

 

Овај снимак би могао бити доказ да приче о вуковима који су уназад неколико година учестало нападали стоку и њиховој бројности нису нимало преувеличане, нити су плод новинског претеривања, већ да и те како имају потврду у стварности.

ГРАЂАНИ И РАНИЈЕ СТРАХОВАЛИ ОД ВУКОВА

Далматински ловци и сточари истицали су у више наврата 2022. године своје незадовољство, посебно због тврдњи да вук више није угрожен него, напротив, угрожава све око себе, али држава то још није спремна да призна. 

У далматинском залеђу задњих година све више проблема стварају вукови. Сточари пријављују губитке стоке, а држава плаћа одштету. На снази је изричита забрана лова на вукове.За убијање те животиње казна је већа од 5.000 евра.

(Слободна Далмација)

БОНУС ВИДЕО: