Hrvatskom kruži snimak iz centra Kistanja, najvećeg sela sa pretežno srpskim stanovništvom u Dalmaciji, gde je ispred mesne pijace snimljen vuk. Životinja je snimljena odmah kod ulaza u ispostavu Nacionalnog parka Krka.

Autor snimka je sa prijateljem sedeo u a utomobilu, i najpre su pomislili da vide psa, ali su odmah potom su shvatili da je u pitanju pravi pravcati vuk, koji oko 23 sata naveče opušteno šetao po mestu.

- Nije nam bilo svejedno. Ja sam inače veliki ljubitelj prirode, svih životinja, bilo divljih bilo domaćih, ali mislim da vuku nije mjesto ispred kućnih vrata, gde prolaze deca, majke s kolicima, stariji ljudi. Nešto bi trebalo u vezi s ovim da se preduzme - rekao je očevidac.

 

 

Ovaj snimak bi mogao biti dokaz da priče o vukovima koji su unazad nekoliko godina učestalo napadali stoku i njihovoj brojnosti nisu nimalo preuveličane, niti su plod novinskog preterivanja, već da i te kako imaju potvrdu u stvarnosti.

GRAĐANI I RANIJE STRAHOVALI OD VUKOVA

Dalmatinski lovci i stočari isticali su u više navrata 2022. godine svoje nezadovoljstvo, posebno zbog tvrdnji da vuk više nije ugrožen nego, naprotiv, ugrožava sve oko sebe, ali država to još nije spremna da prizna. 

U dalmatinskom zaleđu zadnjih godina sve više problema stvaraju vukovi. Stočari prijavljuju gubitke stoke, a država plaća odštetu. Na snazi je izričita zabrana lova na vukove.Za ubijanje te životinje kazna je veća od 5.000 evra.

(Slobodna Dalmacija)

BONUS VIDEO: