Пљускови и непогоде се очекују посебно над западним деловима централне и јужне Србије, Срема, Мачве, Шумадије, деловима западне и јужне Бачке, на југу Срема, Мачве и Шумадије и истоку региона средњег и јужног Баната, Стига и Браничева.

Уторак и среда нестабилно

- У уторак и среду биће веома нестабилно уз грмљавинске пљускове и локалне непогоде, а четвртак доноси пролазно захлађење и повремену кишу. За викенд се очекује стабилније и топлије, а почетком следеће недеље поново ће бити више нестабилности уз температуре око или мало испод просека – каже Чубрило.

Како је објаснио, у уторак ће време над регионом бити под утицајем јаког циклона над средишњом Италијом. Тај циклон ће ка нама премештати влажан и нестабилан ваздух. Као последица тога током дана ће се преко региона премештати серија падавински зона између којих ће бити суво уз сунчане интервале. Како ће у јужном струјању долазити топлији ваздух енергије у атмосфери ће бити знатно више у односу на протекле дане.

У кошавском подручју доћи ће до још једног, пролазног, јачања југоисточног ветра који средином дана понегде може бити и врло јак.

Сезона олуја

- Нема начина да се унапред тачно предвиди место активирања атмосфере нити путања тих система, тако да упозорење практично важи за цео регион. По први пут у овој сезони олуја индекси нестабилности ће бити довољно високи за могућност развијања суперћелијских олуја, али хоће ли се оне формирати и где зависи од детаља које није могућа унапред предвидети. У уторак ће максимална температуре бити од +17 на западу до око +25 на истоку региона – каже метеоролог.

Према његовим прорачунима у среда поново нестабилно, посебно послеподне и увече, али ће јужно струјање престати и почеће северозападни ветар те ће иза нестабилности и захладити. Како ће се атмосфера понашати у среду није могуће сада предвидети али ће опет бити снажних пљускова и локалних непогода.

У четвртак над целим регионом биће свежије уз повремену кишу и пљускове, али више не би требало бити опасности од јаких непогода. Дуваће умерен, северозападни ветар док би се дневне максималне температуре кретале од +11 до +17 степени Целзијуса.

Викенд стабилнији и топлији, али следи обрт

У петак и за викенд очекује се стабилније и топлије, само понегде и то углавном у брдско-планинском делу региона биће локалног пљуска. Ветар углавном слаб, а дневни максимум од +18 до +25 степени Целзијуса.

- Почетком следеће недеље поново нестабилније уз чешће пљускове и максимуме око или мало испод просека. У уторак и у среду, сутра, постоји велика вероватноћа појаве снажних грмљавинских пљускова, локалних непогода, туче/града, олујног ветра и снажног севања. У пределима где буде јаких нестабилности за кратко време, 15 минута до пола сата, може пасти и око 35 милиметара талога – закључује Чубрило.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: