Pljuskovi i nepogode se očekuju posebno nad zapadnim delovima centralne i južne Srbije, Srema, Mačve, Šumadije, delovima zapadne i južne Bačke, na jugu Srema, Mačve i Šumadije i istoku regiona srednjeg i južnog Banata, Stiga i Braničeva.

Utorak i sreda nestabilno

- U utorak i sredu biće veoma nestabilno uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode, a četvrtak donosi prolazno zahlađenje i povremenu kišu. Za vikend se očekuje stabilnije i toplije, a početkom sledeće nedelje ponovo će biti više nestabilnosti uz temperature oko ili malo ispod proseka – kaže Čubrilo.

Kako je objasnio, u utorak će vreme nad regionom biti pod uticajem jakog ciklona nad središnjom Italijom. Taj ciklon će ka nama premeštati vlažan i nestabilan vazduh. Kao posledica toga tokom dana će se preko regiona premeštati serija padavinski zona između kojih će biti suvo uz sunčane intervale. Kako će u južnom strujanju dolaziti topliji vazduh energije u atmosferi će biti znatno više u odnosu na protekle dane.

U košavskom području doći će do još jednog, prolaznog, jačanja jugoistočnog vetra koji sredinom dana ponegde može biti i vrlo jak.

Sezona oluja

- Nema načina da se unapred tačno predvidi mesto aktiviranja atmosfere niti putanja tih sistema, tako da upozorenje praktično važi za ceo region. Po prvi put u ovoj sezoni oluja indeksi nestabilnosti će biti dovoljno visoki za mogućnost razvijanja superćelijskih oluja, ali hoće li se one formirati i gde zavisi od detalja koje nije moguća unapred predvideti. U utorak će maksimalna temperature biti od +17 na zapadu do oko +25 na istoku regiona – kaže meteorolog.

Prema njegovim proračunima u sreda ponovo nestabilno, posebno poslepodne i uveče, ali će južno strujanje prestati i počeće severozapadni vetar te će iza nestabilnosti i zahladiti. Kako će se atmosfera ponašati u sredu nije moguće sada predvideti ali će opet biti snažnih pljuskova i lokalnih nepogoda.

U četvrtak nad celim regionom biće svežije uz povremenu kišu i pljuskove, ali više ne bi trebalo biti opasnosti od jakih nepogoda. Duvaće umeren, severozapadni vetar dok bi se dnevne maksimalne temperature kretale od +11 do +17 stepeni Celzijusa.

Vikend stabilniji i topliji, ali sledi obrt

U petak i za vikend očekuje se stabilnije i toplije, samo ponegde i to uglavnom u brdsko-planinskom delu regiona biće lokalnog pljuska. Vetar uglavnom slab, a dnevni maksimum od +18 do +25 stepeni Celzijusa.

- Početkom sledeće nedelje ponovo nestabilnije uz češće pljuskove i maksimume oko ili malo ispod proseka. U utorak i u sredu, sutra, postoji velika verovatnoća pojave snažnih grmljavinskih pljuskova, lokalnih nepogoda, tuče/grada, olujnog vetra i snažnog sevanja. U predelima gde bude jakih nestabilnosti za kratko vreme, 15 minuta do pola sata, može pasti i oko 35 milimetara taloga – zaključuje Čubrilo.

(Alo)

BONUS VIDEO: