Далеко на Арктику, између Гренланда најсеверније канадске територије Нунавут, у уском мореузу налази се мајушно острво Ханс. Острво је толико мало да једва и да се може пронаћи на Гугл мапама, а додатни куриозитет лежи у чињеници да је то уједно и једина копнена граница између Канаде и Данске. 

Иако је пусто, изоловано и неплодно острвце острво је готово читав век предмет спорења и неслагања две државе. Иако се простире на површини од свега 1,3 км2, и не поседује вегетацију нити било које природне ресурсе, оно је ипак трн у оку и једној и другој држави. У историји ће остати упамћено по једном несвакидашњем рату који је трајао на острву скоро 50 година.

 

По међународном закону, све државе имају право да захтевају територију која је 12 миља од њихове обале. Ханс острво се технички налази и у данским и у канадским водама. Према међународном суду правде Лиге народа острво припада Данској од 1933. године. Међутим, како се поменута Лига распала и замењена је Уједињеним нацијама, остало је отворено питање ко влада овим острвом. Даља гранична и дипломатска неслагања две земље прекинули су Други светски рат и Хладни рат, али показало се само привремено. Већ. 1984. године спорења су се се поново распламсала.

 

Острво је исте године посетио министар Гренланда и поставио данску заставу рекавши: "Добро дошли на данско острво". Том приликом он је држао боцу вискија у рукама. И од тада Канада и Данска воде такозвани "виски рат" око Ханс острва.

- Када Данска војска дође на острво оставља боцу вискија, а кад дође канадска остављају боцу свог најпознатијег вискија "Канадски клуб" - истиче дански амбасадор у САД, Питер Џенсен.

Будући план је да се територија подели, и да обе државе управљају овим острвом.

Пошто нису успеле да се договоре коме припада ово острво, Данска и Канада су се 2005. споразумеле око тога да ниједна страна неће посећивати Ханс без предходне најаве.

 


Иако спор око голе стене надомак Гренланда на први поглед делује чудно или смешно, стратешки гледано Ханс има огроман потенцијал. Разлог томе лежи у чињеници да се услед глобалног загревања и топљена леда отварају нови пловни путеви у том селу света, као и нове могућности за индустријски риболов.

Ипак, без обзира на ралозе за ова неслагања, свет због једне ствари мора да "скине капу" Данцима и Канађанима - њихов "алкохолни рат" до сада није однио ниједну жртву, а вероватно је орасположио оне који су у њему учествовали.

 

БОНУС ВИДЕО: