Daleko na Arktiku, između Grenlanda najsevernije kanadske teritorije Nunavut, u uskom moreuzu nalazi se majušno ostrvo Hans. Ostrvo je toliko malo da jedva i da se može pronaći na Gugl mapama, a dodatni kuriozitet leži u činjenici da je to ujedno i jedina kopnena granica između Kanade i Danske. 

Iako je pusto, izolovano i neplodno ostrvce ostrvo je gotovo čitav vek predmet sporenja i neslaganja dve države. Iako se prostire na površini od svega 1,3 km2, i ne poseduje vegetaciju niti bilo koje prirodne resurse, ono je ipak trn u oku i jednoj i drugoj državi. U istoriji će ostati upamćeno po jednom nesvakidašnjem ratu koji je trajao na ostrvu skoro 50 godina.

 

Po međunarodnom zakonu, sve države imaju pravo da zahtevaju teritoriju koja je 12 milja od njihove obale. Hans ostrvo se tehnički nalazi i u danskim i u kanadskim vodama. Prema međunarodnom sudu pravde Lige naroda ostrvo pripada Danskoj od 1933. godine. Međutim, kako se pomenuta Liga raspala i zamenjena je Ujedinjenim nacijama, ostalo je otvoreno pitanje ko vlada ovim ostrvom. Dalja granična i diplomatska neslaganja dve zemlje prekinuli su Drugi svetski rat i Hladni rat, ali pokazalo se samo privremeno. Već. 1984. godine sporenja su se se ponovo rasplamsala.

 

Ostrvo je iste godine posetio ministar Grenlanda i postavio dansku zastavu rekavši: "Dobro došli na dansko ostrvo". Tom prilikom on je držao bocu viskija u rukama. I od tada Kanada i Danska vode takozvani "viski rat" oko Hans ostrva.

- Kada Danska vojska dođe na ostrvo ostavlja bocu viskija, a kad dođe kanadska ostavljaju bocu svog najpoznatijeg viskija "Kanadski klub" - ističe danski ambasador u SAD, Piter DŽensen.

Budući plan je da se teritorija podeli, i da obe države upravljaju ovim ostrvom.

Pošto nisu uspele da se dogovore kome pripada ovo ostrvo, Danska i Kanada su se 2005. sporazumele oko toga da nijedna strana neće posećivati Hans bez predhodne najave.

 


Iako spor oko gole stene nadomak Grenlanda na prvi pogled deluje čudno ili smešno, strateški gledano Hans ima ogroman potencijal. Razlog tome leži u činjenici da se usled globalnog zagrevanja i topljena leda otvaraju novi plovni putevi u tom selu sveta, kao i nove mogućnosti za industrijski ribolov.

Ipak, bez obzira na raloze za ova neslaganja, svet zbog jedne stvari mora da "skine kapu" Dancima i Kanađanima - njihov "alkoholni rat" do sada nije odnio nijednu žrtvu, a verovatno je oraspoložio one koji su u njemu učestvovali.

 

BONUS VIDEO: