Када је тридесетогодишњи Британац Бен Франсис покренуо свој бизнис 2012. године, са 19 година, није ни слутио да ће 10 година касније постати милијардер. Предузетник рођен у Бирмингему оснивач је бренда фитнес одеће "Гyмсхарк", који је 2020. процењен на више од милијарду фунти. Његов бренд носе неке од највећих имена широм света.

Крајем априла Бен је дебитовао на Фобрсовој листи милијардера, с процењеном нето имовином од 1,2 милијарде долара, што га чини најмлађим милијардером у Великој Британији, пише "ЛадБибле". Уједно четврти је на листи људи који су постали милијардери пре 35 године.

 

 

Заљубљеник у фитнес започео је у гаражи родитељске куће и успео је да развије свој посао у глобално царство с више од 850 запослених.

Пре него што је напустио Универзитет Астон, био је и достављач за "Пизза Хут", а сада је један од најбогатијих људи на свету. Занимљиво је да је и после великога успех позиван као гост предавач на бројна пословна догађања и додељена му је титула почасног доктора на истом Универзитету које је напустио.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Forbes (@forbes)

 

Али његов успон до славе и богатства није био лак - млади милијардер био је уплетен у скандал с наркотицима за који се чинило да ће уништити његове снове и амбиције.

"Сам сам се одлучио за ову професију"
Амбициозни Бен прво је покушао да продаје здраве додатке исхрани, али брзо је схватио да на њима не зарађује превише. Кад није могао да пронађе гардеробу за вежбање по свом укусу, одлучио је да направи своју линију тако што је замолио баку да га научи да шије. Све је почело као "глупа идеја", али онда се брзо претворила у посао на којем се зарађују милиони. У то време је студирао и радио као достављач. Убрзо је почео да продаје своје производе и схватио да је то исплативо. Затим је одустао од факултета како би своју пуну пажњу посветио "Гyмсхарку" и још две компаније укључујући апликацију за праћење фитнеса.

После 10 година, бренд је сада глобална компанија вредна милијарду фунти и има више од 5,8 милиона пратилаца на Инстаграму.

 

 

"Гyмсхарк" је брзо постао један од највећих фитнесс брендова у конкурентној индустрији. Његов бренд носе глумице Грабијела Унион, Ребел Вилсон и Луси Хејл, затим манекенке као што су Кендал Џенер, Хејли Бибер и Каја Гербер снимљене су како вежбају у "Гyмсхарк" одећи.

Пре шест година добио је награду као власник најбрже растуће британске компаније, а позван је и у Пословно веће бивше премијерке Терезе Меј за мала подузећа, повећање раста и подузетнике.

Скандал с дрогом

Пре три године био је уплетен у скандал с дрогом када се појавио снимак на којем шмрче кокаин. У виралном снимку види се како с пријатељима дели наркотик док једни другима дају упуства како да га конзумирају.

Кад су га питали о снимку, рекао је: "Пре четири године био сам млад момак. Направио сам глупу грешку због које се кајем. Била је то грешка из које сам много научио. Наставићу да учим од људи око себе и радим на томе да постанем најбоља верзија себе".

Без обзира на скандал Бен је један од најуспешнијих људи на свету.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".