Без обзира на то да ли пијете често или тек понекад наздравите, изненадићете се када сазнате колика могу бити здравствена побољшања уколико месец дана апстинирате од алкохола.

- Постоје многа здравствена побољшања која се дешавају као резултат уздржавања од алкохола током 30 дана. Док су неки специфични за појединце, многи су универзални, као што је на пример спавање, које се значајно побољшава, затим памћење, имунитет који је јачи, а истовремено се смањује ризик од рака - рекла је Ешли Лоб Блесингејм, суоснивач и директор људских ресурса у "Лионроцк Рецоверy" центру, преноси Еxпрес.нет.

Неки људи, такође, имају и бенефите у вези са кардиоваскуларним системом, али и губитком тежине.

- Све у свему, након четири недеље, имунитет, памћење, расположење, видно су бољи, али и је и кожа чистија, а импулсивност и промене у понашању су такође неке од предности одустајања од алкохола на кратак временски период - рекао је др Лоренс Вајнштајн, главни лекар у Америчком центру за зависност.

- Постоје и неуролошке предности апстиненције од алкохола. Неки од њих могу се приметити у року од недељу дана од престанка, али су много видљивији након месец дана - рекао је Вајнштајн, а пише "Хеалтхлине".

Бити трезан месец дана може прекинути циклус зависности, а такође нас може натерати да се помиримо са одређеним емоцијама које смо прикривали алкохолом.

- Требало би прекинути зачарани круг и створити дуготрајно искуство апстиненције које ће показати мозгу да је идеја одржива. Поред тога, људима даје довољно времена да преиспитају свој однос са алкохолом и покушају да поставе јасније границе - рекла је Ешли Лоб Блесингејм.

(Национална Географија)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".