Сређујемо ствари до детаља, а уколико имамо време времена ту је и преуређивање. Психолози наводе да је овај процес потпуно природан след након зиме и да је пожељан.

- После дуге зиме, жељни смо да скинемо слојеве и активирамо се. Леп је осећај да ово радимо у нашим домовима. Наша тела су у складу са сезонским променама у природи, тако да је логично да желимо да и наше окружење буде. Нашу принуду да чистимо подстиче олакшање које пружа, понекад служећи као механизам за суочавање са анксиозношћу, стресом и зимским блаховима. Чишћење и организовање нам могу помоћи да осетимо да владамо нашим непосредним световима - прича клинички психолог Марни Амселем за Вог.

Фото: Профимедиа

 

 

Ритуал који вам помаже да повратите контролу

Чишћење и организовање вам могу помоћи да се осећате као да је све по контролом. Без обзира да ли чистите орман или четкице за шминку, крајњи циљ је и даље исти — да имате уредан и естетски угодан дом. Током пролећне сезоне више смо вођени него током других годишњих доба да прођемо кроз ритуал бриге о нашој кући.

Фото: Профимедиа

 

 

Енергетски, али истовремено и смирујући

Још једна интересантна предност пролећног чишћења је да може истовремено да умирује и даје енергију. Брисање пода или чишћење гараже може вам помоћи да се укључите и искључите. Неки појединци улазе у стање протока које смирује њихов нервни систем.

Ваши визуелни и тактилни напори вам омогућавају да се осећате продуктивно, одговорно и спремно да се ухватите у коштац са другим циљевима, пише The List.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".