Sređujemo stvari do detalja, a ukoliko imamo vreme vremena tu je i preuređivanje. Psiholozi navode da je ovaj proces potpuno prirodan sled nakon zime i da je poželjan.

- Posle duge zime, željni smo da skinemo slojeve i aktiviramo se. Lep je osećaj da ovo radimo u našim domovima. Naša tela su u skladu sa sezonskim promenama u prirodi, tako da je logično da želimo da i naše okruženje bude. Našu prinudu da čistimo podstiče olakšanje koje pruža, ponekad služeći kao mehanizam za suočavanje sa anksioznošću, stresom i zimskim blahovima. Čišćenje i organizovanje nam mogu pomoći da osetimo da vladamo našim neposrednim svetovima - priča klinički psiholog Marni Amselem za Vog.

Foto: Profimedia

 

 

Ritual koji vam pomaže da povratite kontrolu

Čišćenje i organizovanje vam mogu pomoći da se osećate kao da je sve po kontrolom. Bez obzira da li čistite orman ili četkice za šminku, krajnji cilj je i dalje isti — da imate uredan i estetski ugodan dom. Tokom prolećne sezone više smo vođeni nego tokom drugih godišnjih doba da prođemo kroz ritual brige o našoj kući.

Foto: Profimedia

 

 

Energetski, ali istovremeno i smirujući

Još jedna interesantna prednost prolećnog čišćenja je da može istovremeno da umiruje i daje energiju. Brisanje poda ili čišćenje garaže može vam pomoći da se uključite i isključite. Neki pojedinci ulaze u stanje protoka koje smiruje njihov nervni sistem.

Vaši vizuelni i taktilni napori vam omogućavaju da se osećate produktivno, odgovorno i spremno da se uhvatite u koštac sa drugim ciljevima, piše The List.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".