Српски краљ Петар Карађорђевић (1844-1921) провео је у егзилу већи део живота. Током боравка у Паризу 1880-их година упознао је тамо двојицу црногорских војвода, рођака књажевске династије Петровић-Његош. На позив поменуте двојице Шака и Божа Петровића-Његоша, Петар Карађорђевић обрео се у Цетињу где је упознао књаза Николу и његову породицу. Сусрет са књазовом најстаријом ћерком Зорком показао се као судбоносан. Принц Петар убрзо се уз благослов црногорског владара оженио њом, и тиме ојачао своје политичке позиције у нади да ће једног дана засести на српски престо.

Иако се не може рећи да је тај брак из чисто политичке рачунице, међу њима је постојала јака љубав, и поред видне разлике од 20 година. У историјском памћењу српског народа синови Ђорђе и Александар остали су познати подједнако као и Александрово потомство, док се о њиховој старијој сестри Јелени и њеном потомству доста мање зна. 

Фото: Википедија

Након смрти мајке Зорке о њој су бринуле тетке Анастасија и Милица, ћерке књаза Николе. Заједно са њима живела је у Петрограду. Студирала је медицину на универзитету у Санкт Петербургу. Године 1910. упознала је кнеза Ивана Константиновича, рођака царске породице Романов, за кога се и удала следеће године.

Јелена Карађорђевић и Иван Романов имали су двоје деце. Сина Всеволода Ивановича и ћерку Јекатарину Ивановну (рођену 1915. године).

У јеку револуционарних дешавања у Русији, Јелена је доживела велику трагедију, јер јој је супруг Иван преминуо 1918. године Пре своје срмти супруг је замолио Јелену да се врати њиховој деци која су била код Јеленине заове. На путу бољшевици су заробили Јелену. У октобру исте годне шведске дипломате су добили дозволу да приме у Шведску Јеленину заову са њеном и Јеленином децом. Јелена је даље остала заробљена, све док је нису пронашли норвешки дипломати. Пребачена је у Кремљ да би 1919. добила дозволу да отпутује за Шведску. Јелена се са децом преселила у Ницу у Француској где је остала до краја живота. Више се није удавала, живела је повучено све до смрти 1962. године у Ници. Једно време након Првог светског рата провела је и код брата у Југославији.

Фото: Википедија

Њена ћерка Јекатарина била је иначе последњи члан породице Романов која је рођена у царској Русији. Од 1937. до 1945. године живела је код мајчине тетке краљице Јелене Савојске (ћерке књаза односно краља Николе). Тамо се и удала за италијанског дипломату Рожера Фараса ди Вилафореста (1909-1970). Имали су троје деце: Николета, Фиамету и Ђованија. 

Фиамета Фарас (рођена у Будимпешти 1940. године) имала два брака. Из првог са Виктором Карлосом Арцелусом има сина Виктора Џона Арселуса (1976).

Управо он, остварио је завидну глумачку каријеру у САД-у. Завршио је глуму и крајем 1990-их као велики таленат отпочео каријеру у позоришту. Наредне деценије опробао се у позајмљивању гласова за бројне мјузикле и цртане филмове: Winx Club, Yu-Gi-Oh, Rent, Good Vibrations, Wickeda.

Фото:Профимедиа

 

Највећи успех до сада постигао је у филмовима "Нетфликс" продукције. Позната је његова улога Лукаса Годвина у ТВ серији "House of Cards (2013-2016), и Џеја Витмана у серији "CBS Madam Secretary" (2014-2019).

Виктор често даје интервјуе за америчке медије, али до сада није познато да је икада говорио о својој биолошкој повезаности са српском династијом Карађорђевић и краљем Петром. 

БОНУС ВИДЕО: