Певачица се повукла са сцене због унука Луке коме је пре седам година дијагонстификован аутизам. Он је до скоро живео са њом, а она је прва приметила да болује. 

- Мој животни сан је био да имам кућицу у цвећу, буквално кућицу, нисам грандоман. Осим тога, у овим годинама много је лакше чистити малу квадратуру. Пресељењу је допринела и моја вечита жеља да сам у некој изолацији. Ја нисам друштвено биће, морам то да признам, стицајем околности сам се бавила професијом која подразумева друштвеност - изјавила је Маја у емисији Тање Петернек.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Маја је описала како су изгледали први симптоми унукове болести: 

- Препознала сам аутизам код њега кад је имао две године. Прво се крио тамо где је мрачно, углавном испод стола или испод јоргана, а на додир би вриштао. Често је имао хистеричне нападе. Заправо, ја сам их тако доживљавала, да бих касније схватила да се у његовој глави дешава нешто што би га нагнало да изгледа као да је бесан. Имао би нападе до зацењивања, на крају би дете помодрело. Страшне су то ствари, требало је изборити се са тим - искрено је признала Маја Оџаклијевска.

Лука је са баком живео пет година јер мајка није имала снаге да се носи са болешћу: 

- Пошто ћерка то више није могла да поднесе, одлучила сам да преузмем бригу о Луки. Чинило ми се да и даље имам огромну количину љубави коју могу да дам и, ето, даћу је њему, јер му је преко потребна. После извесног времена почео је да се смирује. Скоро пет година сам била са њим. Тек сам га прошле године "проследила" мами, рекавши да једноставно више немам физичке снаге - рекла је.

Њих двоје се савршено слажу, обрадује се сваки пут када је угледа: 

- Савршена. Кад му преко вибера кажем "где је мој принц", он развуче осмех, па се радује. Нажалост, невербалан је, али толико тога каже са два осмеха и три погледа, да се слатко испричамо. Осећамо се и преко музике. Нас двоје највише волимо да заједно слушамо Моцарта. То је прелепо. Имам један снимак који често пуштам, а на њему се види као он пева уз ту музику. Много је сладак.

Маја има још једног унука Константина, али јој је среце препуно туге јер не може да помогне Луки. 

БОНУС ВИДЕО: