Демлер је рекао да је око 30 људи ухапшено, а да је још око 50 приведено и пуштено до данас поподне, пренео је АП. Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер осудила је насилне акције појединих демонстраната и пожелела повређеним полицајцима брз опоравак.

У међувремену, поједини политичари критиковали су приступ полиције према демонстрантима, наводећи да је био непотребно агресиван.

Политичар из редова социјалдемократа у регионалном парламенту телу Саксоније Албрехт Палас осудио је приступ полиције, наводећи да су велико присуство полиције и полицијски одговор на мање туче "имали ефекат ескалације, што је довело до тога да су углавном били погођени посматрачи који нису били укључени у сукоб".

Протести су уследили као одговор на одлуку државног суда у Дрездену у среду да осуди Лину Е. за чланство у криминалној организацији и наношење тешких телесних повреда на пет година и три месеца затвора. Суд је неколико сати касније саопштио да је Лина Е. пуштена под неодређеним условима након што је провела око две и по године у притвору пре пресуде. Демонстрације присталица 28-годишње Лине Е, које су биле планиране за суботу, забранио је град Лајпциг, а полиција је саопштила да се око 1.500 демонстраната појавило упркос забрани. пренео је АП.

Скуп је почео мирно, али су на крају избили сукоби између демонстраната и полиције, у којима су неки демонстранти бацали камење, флаше и ватромет. Протести су претходно одржани и у другим градовима широм Немачке, укључујући Берлин, Бремен и Хамбург.

У Лајпцигу је за вечерас планиран још један протест који је град такође забранио.

БОНУС ВИДЕО: