Душан Голумбовски имао је дугу и успешну каријеру, а публика у нашој земљи памти га по улози Озрена Солдатовића у серији "Срећни људи".

Када је реч о његовом животу, он је био тежак и пун изазова, а глумац је својевремено о томе и говорио.

Фото: Јутјуб принтскрин/Marko Savic

 

 

- Отац је умро новембра 1940. године и ја сам, уствари, посмрче. Мој отац Драгутин је био размажени син богатог индустријалца, а мајка Душица Васиљевић позната балерина. Из прича знам да, кад је мој деда умро, његово четворо деце, међу којима је био и мој отац, поделили су његово богатство. Отац је тада почео да живи сладак живот - први је у Београду купио ‘бентли’ и, логично, завео је балерину. Наравно, забранио јој је да се бави својим послом, јер су у то време балерине и глумице пратиле разне предрасуде - испричао је Душан у једном интервјуу за Пресс.

Он је тада открио и како се одлучио за позив глумца, као и то када је начинио своје прве глумачке кораке.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

 - За то што сам постао глумац најзаслужнији су мој учитељ Илија Јанковић и једна чистачица. Учитељ је у мени препознао глумачку склоност и дао ми улогу у представи, а нека чистачица је гледала ту представу и препоручила ме чувеном Бати Миладиновићу у Радио Београду. Десетак година касније уписао сам глумачку академију, у класи са покојним Зораном Радмиловићем, Станиславом Сташом Пешић и Петром Краљем. Касније нам се придружио и Милош Жутић, који је понављао разред да би био ближе својој великој љубави Оливери Вучо, то јест Катарини, која је такође била са нама на класи - додао је Голумбовски.

Када је реч о пријатељствима, Душан је истицао да му је најбољи пријатељ међу колегама Петар Краљ.

Фото: В. Данилов

 

 

- Пера и ја дружили смо се на Академији свакодневно. Што на часовима, што приватно. У њему сам препознао част и поштење, што је веома ретко и изузетно код људи. При том је Пера симпатичан човек, духовит је, опуштен и, што је тада било јако важно, увек расположен за добру капљицу. Једном приликом, после гостовања у некој емисији, срели смо се негде око десет сати изјутра. Сели смо у бифеу „Ласта“, причали и пили све док нисмо пали с ногу. Мислим да смо се растали тек негде око поноћи. Никад ми се није десило ништа слично. Дружење с њим је било веома лепо. Живот нас је мало раздвојио, између осталог јер сам престао да пијем из здравствених разлога. Током бомбардовања 1999. године имао сам мождани удар и од тада ни кап нисам попио - искрено је причао Голумбовски.

Глумац је био породичан човек, био је у вишедеценијском браку са новинарком Мирјаном Поповић Голумбовски са којом је добио ћерку Ану.

 

 

- Моја супруга је телевизијска новинарка, а ћерка се бави монтажом и запослена је на ТВ Пинк. У избор Аниног занимања се апсолутно нисам мешао, уписала је оно што је волела. Још увек нисам постао деда, али се надам да ћу ускоро - закључио је глумац у интервјуу за поменути медиј.

Душан Голумбовски преминуо је 3. јануара 2016. године.

БОНУС ВИДЕО: