Dušan Golumbovski imao je dugu i uspešnu karijeru, a publika u našoj zemlji pamti ga po ulozi Ozrena Soldatovića u seriji "Srećni ljudi".

Kada je reč o njegovom životu, on je bio težak i pun izazova, a glumac je svojevremeno o tome i govorio.

Foto: Jutjub printskrin/Marko Savic

 

 

- Otac je umro novembra 1940. godine i ja sam, ustvari, posmrče. Moj otac Dragutin je bio razmaženi sin bogatog industrijalca, a majka Dušica Vasiljević poznata balerina. Iz priča znam da, kad je moj deda umro, njegovo četvoro dece, među kojima je bio i moj otac, podelili su njegovo bogatstvo. Otac je tada počeo da živi sladak život - prvi je u Beogradu kupio ‘bentli’ i, logično, zaveo je balerinu. Naravno, zabranio joj je da se bavi svojim poslom, jer su u to vreme balerine i glumice pratile razne predrasude - ispričao je Dušan u jednom intervjuu za Press.

On je tada otkrio i kako se odlučio za poziv glumca, kao i to kada je načinio svoje prve glumačke korake.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

 - Za to što sam postao glumac najzaslužniji su moj učitelj Ilija Janković i jedna čistačica. Učitelj je u meni prepoznao glumačku sklonost i dao mi ulogu u predstavi, a neka čistačica je gledala tu predstavu i preporučila me čuvenom Bati Miladinoviću u Radio Beogradu. Desetak godina kasnije upisao sam glumačku akademiju, u klasi sa pokojnim Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Stašom Pešić i Petrom Kraljem. Kasnije nam se pridružio i Miloš Žutić, koji je ponavljao razred da bi bio bliže svojoj velikoj ljubavi Oliveri Vučo, to jest Katarini, koja je takođe bila sa nama na klasi - dodao je Golumbovski.

Kada je reč o prijateljstvima, Dušan je isticao da mu je najbolji prijatelj među kolegama Petar Kralj.

Foto: V. Danilov

 

 

- Pera i ja družili smo se na Akademiji svakodnevno. Što na časovima, što privatno. U njemu sam prepoznao čast i poštenje, što je veoma retko i izuzetno kod ljudi. Pri tom je Pera simpatičan čovek, duhovit je, opušten i, što je tada bilo jako važno, uvek raspoložen za dobru kapljicu. Jednom prilikom, posle gostovanja u nekoj emisiji, sreli smo se negde oko deset sati izjutra. Seli smo u bifeu „Lasta“, pričali i pili sve dok nismo pali s nogu. Mislim da smo se rastali tek negde oko ponoći. Nikad mi se nije desilo ništa slično. Druženje s njim je bilo veoma lepo. Život nas je malo razdvojio, između ostalog jer sam prestao da pijem iz zdravstvenih razloga. Tokom bombardovanja 1999. godine imao sam moždani udar i od tada ni kap nisam popio - iskreno je pričao Golumbovski.

Glumac je bio porodičan čovek, bio je u višedecenijskom braku sa novinarkom Mirjanom Popović Golumbovski sa kojom je dobio ćerku Anu.

 

 

- Moja supruga je televizijska novinarka, a ćerka se bavi montažom i zaposlena je na TV Pink. U izbor Aninog zanimanja se apsolutno nisam mešao, upisala je ono što je volela. Još uvek nisam postao deda, ali se nadam da ću uskoro - zaključio je glumac u intervjuu za pomenuti medij.

Dušan Golumbovski preminuo je 3. januara 2016. godine.

BONUS VIDEO: