Несаница је прилично чест поремећај спавања који отежава човеку да заспи и спава 7 до 9 сати ноћу, колико стручњаци препоручују. За неке људе несаница може да буде велики поремећај, а разлози због којих се јавља су различити. Телу је потребан сан из много разлога, а зна се да када не спавамо довољно, недостатак сна нас спречава да нормално функционишемо, стално смо уморни, безвољни, исцрпљени и нервозни. Овај поремећај спавања код неких људи траје неколико дана или недеља, док други могу да имају несаницу месецима.

Фото: Профимедиа

 

Који су симптоми несанице?

Несаница има неколико потенцијалних симптома, који се сврставају у неколико категорија:

Проблем са спавањем
Дневни ефекти
Хронична несаница
Када се јаве проблеми са спавањем важан је симптом несанице. Постоје три главна начина на које се то дешава, а људи се обично мењају током времена:

Иницијална несаница: То значи да човек има проблем да заспи

Средња несанице: Овај облик утиче да се неко пробуди усред ноћи, али успе поново да заспи. То је најчешц́и облик несанице, који погађа скоро две трећине људи са инсомнијом

Касна несаница: Овај облик значи да се човек буди прерано ујутру и након тога не може поново да заспи.

Акупресура помаже код несанице

Без обзира на то колико често неко има несаницу, акупресура може да олакша овај проблем. Акупресура укључује коришћење физичког додира за стимулисање тачака притиска које одговарају различитим аспектима физичког и менталног здравља. Иако се акупресуром баве професионалци, свако може сам да покуша притиском да стимулише одређене тачке на телу. Акупресура се сматра природним леком за побољшање сна, зато би требало покушати да се примени 15 минута пре спавања.

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".