Федерални тужиоци наводе у оптужници да то укључује и документе који детаљно описују америчке програме конвенционалног и нуклеарног оружја односно потенцијалне слабе тачке у одбрани САД и планове за одговор на страни напад, преноси Њујорк Пост.

Некадашњи председник Трамп (76) складиштио је кутије са документима широм свог имања укључујући балску салу, купатило, канцеларијски простор, спаваћу собу, оставу...

Тако се наводи у оптужници од 49 страница поднетој у четвртак на савезном суду у Мајамију.

Тужиоци наводе да се Трамп није либио да показује тајни материјал укључујући и "план напада" на Иран који је припремио председавајући начелник заједничких штабова генерал Марк Мили.

Фото: Јутјуб принтскрин/ABC News, Танјуг/АП

 

Недељама касније, како се наводи у оптужници, Трамп је представнику свог комитета за политичку акцију показао "поверљиву мапу" у вези са војном операцијом.

- Опоменуо га је се не приближава превише уз признање да то не би требало да показује - наводи се у оптужници.

Трампов лични помоћник, Волт Наута, добио је додатну оптужбу за давање лажних изјава федералним истражитељима.

Први федерални случај поднет против актуелног председника или бившег председника укључује 31 тачку за намерно задржавање информација о националној одбрани, једну тачку за заверу ради ометања правде, једну тачку за ускраћивање документа или записа, једну тачку за коруптивно прикривање документа или записа, једну тачку за прикривање документа у федералној истрази, једну тачку за намештање да се прикрију документ или запис и једну тачку за давање лажних изјава.

Трампов лични помоћник, Волт Наута, оптужен је по једној тачки оптужнице за заверу, прикривање, коруптивно прикривање, прикривање, планирање прикривања и давање лажних изјава федералним истражитељима.

БОНУС ВИДЕО:

ЗАЈЕДНИЧКЕ ПАТРОЛЕ: Руска и кинеска авијација осам сати изнад азијско-пацифичког региона

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".