Кисели купус једна је од ретких намирница које су боље и здравије укисељене, а двоје стручњака за здраву исхрану објаснили су и зашто. Гастроентеролог Перишић раније је објаснио и која грешка у припреми "убија" најздравије у киселом купусу.
- Кисели купус је обавезан, прави је извор витамина Ц, он сам по себи има пробиотске бактерије на листовима, биљно деривиране, лактобацилус плантарум. То је бактерија која се налази у популарним пробиотицима, које не морате да купујете ако једете кисели купус. Три пута недељно га једите, има и важна влакна за убрзавање столице, транзит штетних материја је тако убрзан и нема дугог контакта са цревима, па ни прилике за негативно дејство на здравље - рекао је доктор Воја.
- То је једина намирница која је боља кисела, него свежа, има веће нутритивне вредности. Зато зими кисели купус обавезно, само морамо да пазимо да не иструли, врење морамо пресећи. И наравно расол - рекла је Мирковићева.
(Србија Данас)
Прочитајте још
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".