Ове информације су за лист „Слободен печат” потврдили чланови породице настрадале.

Како наводе македонски медији, несрећна жена се 2. јула бацила са прозора клинике неколико дана након што је родила здраво мушко дете. Мајчино дете је било њено прво и то је била жељена трудноћа.

Она је са озбиљним повредама превезена у другу болницу где су се лекари даноноћно борили за њен живот. Међутим, и поред великог напора доктора, жена је подлегла тешким повредама. 

Из ГАК-а негирају одговорност

Из Гинеколошко-акушерске клинике сматрају да не постоји њихова одговорност за овај трагичан случај, а ова трагедија је покренула инспекцијски надзор Државне здравствено-санитарне инспекције, преноси Телма.

Иако је Државна здравствено-санитарна инспекција ванредним инспекцијским надзором након несреће утврдила пропусте и донела решење о утврђивању одговорности здравствених радника који породиљници нису обезбедили лекара психијатра иако је у два наврата показивала узнемиреност, ипак у Гинеколошкој клиници кажу да су све средили. Следеће недеље ће одговорити истражитељима.

- Читав експертски колегијум је прегледао овај случај, али нико није одговоран за оно што се догодило трагичног дана. Нама је јуче стигао извештај инспектората и на исти ћемо одговорити у понедељак - рекла је директорка болнице Викторија Јовановска.

Након трагичног случаја, гинекологија је саопштила да је жена два пута била мало узнемирена након порођаја. Први пут је разговарала са клиничким психологом, а други пут су јој дали терапију и донета је одлука да се боље процени њено здравствено стање, а пре него што је пуштена кући била је на прегледу код психијатра.

Како пише Телма, жена која је скочила 2. јула са првог спрата је четири дана раније родила здраву бебу, али је одмах показивала узнемиреност.

Наводи се да је клинички психолог одмах разговарао са њом, а када је други пут имала анксиозни напад дата јој је и терапија и саветована је даља процена њеног здравственог стања.

Уочи отпуста наводно је причала и са психијатром.

СОС телефон за превенцију самоубиства

Национална СОС линија за превенцију самоубиства доступна је 24 сата дневно. Она је део пројекта Министарства здравља и Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

На располагању је тим едукованих професионалаца из домена менталног здравља, који пружањем подршке и помоћи, саветима и интервенцијом у кризним ситуацијама раде на превенцији самоубиства.

Они којима је неопходна помоћ могу да позову на број 0800/309-309, опција 1.

Према последњем пресеку Републичког завода за статистику, током 2020. године самоубиство је извршило 895 особа.

БОНУС ВИДЕО:

РАСКОМАДАО ЈЕ И ДРЖАО У КИСЕЛИНИ: У овој згради је убијена Ноа

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".