Месец понекад заиста зна да поплави и та појава је позната од давнина. На пример 27. августа 1883. је забележено да је Месец био плав, исто се догодило и 26. сепетембра 1950.

Шта је узрок плавом Месецу?

Узрок плавом Месецу су ситне честице прашине у атмосфери. Ове честице расипају светлосне зраке, али не све једнако.

Бели зрак је хетероген, састаји се од више разнобојних зрака од којих сваки има своју таласну дужину. Више се расипају зраци највећих таласних дужина светлости, а то су зраци црвене боје. Зато кад бели Месечев зрак доспе у нашу атмосферу о честице прашине се расипају највише зраци црвене боје а до нас стижу зраци краћих таласних дужина а то су пре свега зраци плаве боје. Зато нам Месец изгледа плаво.

Такође, те честице прашине које чине да наш сателит поплави нису обичне честице. Рецимо у случају плавог Месеца из 1883. године, оне су доспеле у атмосферу из вулкана Кракату, након његове ерупције. Плави Месец из 1950. опет последица је честица које су настале у процесу сагоревања за време великих шумских пожара у Канади.

Као фраза, израз плави месец означава нешто што се јако ретко дешава, само понекад или можда и никад. Израз долази из енглеског језика (Блуе Моон) и познат је више од четири века. Код нас у неким варијантама значења одговара фрази "кад на врби роди грожђе".

 

Плави Месец се догађа, у просеку сваке 2,7 година.

Логично је да ће се плави Месец чешће дешавати у месецима који трају по 31 дан и да је немогућ у фебруару чак и за време преступне године, јер је и тада фебруар краћи од временског периода који је потребан да Месец прође кроз све своје фазе.

(Свемир)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".