Нема ничег пријатнијег лети од освежења у базену, али треба бити врло опрезан јер стручњаци кажу да хлорисана вода може бити узрок озбиљних проблема са здрављем.

Фото: В: Данилов

 

 

Узрокује кожне иритације

Хлор сам по себи није толико штетан, али се приликом мешања са знојем, урином, бактеријама и телесним уљима развија хемијска реакција која може да створи проблеме. Што је мирис хлора снажнији, базен је опаснији. Препорука је да се пре уласка у базен темељно истуширате како бисте с тела уклонили шминку и остале козметичке препарате који узрокују нежељене реакције које се јављају у додиру с хлором.

Нечије очи су осетљивије, али пракса потврђује случајеве честих иритација очију купача ако у води има превише хлора. У супротном, ако га је премало, у базену се развијају бактерије које могу узроковати конјунктивитис.


Коса постаје зелена

Плава фарбана коса у базену може добити зеленкасти тон. Ако вам се то деси, не паничите - на мокру косу равномерно нанесите мало пасираног парадајза или кечапа. Оставите да делује петнаестак минута и исперите. Црвени пигмент би требало да неутралише зелену боју.

Исушује кожу

Хлор не штети само коси већ исушује и кожу. Зато након купања у базену и туширања након тога на тело обавезно нанесите хидратантно млеко или лосион. Хлор је кобан и за ваш препланули тен јер може да избледи тамну боју коју сте добили на мору.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".