Последњих месеци, антиисламски активисти су оштетили неколико примерака Курана у Шведској и Данској, две од најлибералнијих земаља на свету које дозвољавају критику вере у име слободе говора. Али ово је разбеснело муслимане широм света који сматрају да је Куран дословна Божја реч. Медијска куц́а повезана са терористичком мрежом Ал Каида позвала је на насилну одмазду.

Шведска служба безбедности САПО подигла је ниво претње од тероризма са 3 на 4 на скали од 1 до 5, што је знак велике опасности.

 - Одлуку о подизању нивоа претње није покренуо никакав конкретан догађај, али знамо да Хезболах, Ал Шахаб и Ал Каида позивају своје присталице да изврше нападе на Шведску - рекла је директорка САПО Шарлот фон Есен.

Фото: АП

 

„Морамо се борити за свој начин живота“

Премијер Улф Кристерссон рекао је на конференцији за новинаре да су људи ухапшени у Шведској и иностранству након што су планирани напади откривени и спречени. „Разумем да су многи Швеђани забринути, али морамо да живимо како настављамо, морамо да се боримо за своје животе и наш начин живота“, додао је он, не откривајући детаље осујећених напада.

Шведске оружане снаге такође су подигле ниво претње за своје операције, а Велика Британија и САД су упозориле своје држављане да не путују у Шведску.

Године 2017, имигрант из Узбекистана који се заклео на верност Исламској држави покосио је пешаке на улици у Стокхолму камионом, убивши пет људи. Био је то најгори милитантни напад у земљи у последње време.

Спаљивање Курана изазвало је широку осуду у многим деловима муслиманског света. Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи позвао је да одговорни буду строго кажњени и тврди да Шведска „предводи борбу против муслиманског света“.

БОНУС ВИДЕО:

БРИТАНСКИ СФОР ДОВОЗИ АЛ КАИДУ У БОСНУ: Долазак Муџахедина у Зеницу 1993.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".