Фројд је био аустријски лекар, психијатар и оснивач психоанализе. Знао је да излечи многе, али себи није могао да помогне. Зашто? Зато што га је уништила споствена жена.

- Велико питање на које никад није одговорено и на које сам не могу одговорити, упркос 30 година истраживања женске душе јесте: "Шта жене желе?", рекао је Фројд који је ипак знао шта хоће - Марту.

Марта је била рационална, религиозна и одана жена, али је насела на обмане младог Сигмунда Фројда - рекли су њој блиски људи. С друге стране, Марта је та која је заувек "закључала" Фојда рекавши само једну реченицу.

- Сваки пут кад си у мени, ја замишљам другог мушкарца… Тако и доживим задовољство - рекла је Марта Фројд свом супругу тихим и смиреним гласом. После ове реченице и 11 година брака, Фројд више никада није имао секс са својом женом.

Фото: Профимедиа

 

 

Можда је имао начин да примети глупе људе, али није знао како да промени свој љубавни живот.

Како су се упознали Марта и Фројд?

Марта и Сиги, како су Фројда називали најближи, упознали су се сасвим случајно, кад је Марта, у пратњи своје мајке, сестре и брата дошла у посету трећој супрузи Јакоба Фројда. Тада је Сигмунд Марти упутио један, врло значајан, продоран поглед. Симпатије су рођене.

Фројд није губио време. Наредних дана је девојци написао писмо у коме је тражио дозволу да јој се обраћа са “ти“.

“Ја не знам шта поглед и понашање једне девојке дозвољава или забрањује. Ограничићу се, дакле, на предлог да се, у нашем последњем сусрету, оној коју обожавам, обратим са “ти” и хтео бих да будем сигуран у интимност која ће, можда дуго, морати да остане тајна“, писао је ономад Сигмунд Фројд својој изабраници.

Фото: Википедија

 

 

Њих двоје су се тајно виђали. Састанци су им били романтични, уз стрепње, јер су знали да раде "нешто лоше". Много су причали. Једини еротски доживљај који је био дозвољен тајним љубавницима је тренутак када је Марта нежно и женствено подигла чарапу пред очима узбуђеног Фројда.

Марта и Сигмунд су били верени пуне четири године. Таква су била правила патријархалног друштва почетком 20. века. Страсти је требало смиривати и биле су резервисане за прву брачну ноћ. До тад, Фројд је своје љубавне фрустрације ослобађао писањем писама својој вереници. Често је у њима био груб и љубоморан.

Марти је пребацивао присност са рођаком Фрицом. У времену кад је истраживао дејство кокаина, Фројд је и својој вереници послао неколико кесица, које би требало да јој “дају снагу, а образима ружичасту боју“. Тад је чак и претио да ће спалити све своје научне радове. Ту није био крај Фројдовом цинизму.

У Паризу, пре венчања са Мартом, на једном пријему код професора Шарока, упутио је следећу реченицу његовој ћерки: “Да нисам верен и да заиста волим мале љубавне авантуре, мислим да бих покушао да искористим прилику…“. Марта је, наравно, била љута, па на нека писма није одговарала. Опраштала му је увреде под дејством кокаина, али му је на најаву флерта одговарала тако што се повлачила, да би он могао да користи нова познанства и ужива у париском животу.

Када се оженио Мартом 1886, посветио се приватној пракси неуролога. Фројд је знао да поред себе има праву жену са којом је створио зависнички однос. Трудио се да заради новац за почетак брака, дежурао је три пута недељно у Институту за педијатрију и отварио је малу ординацију. У почетку је ту долазило мало пацијената, а хонорари су били бедни.

Марта и Фројд су се венчали у Вандбеку, уз верски обред, без обзира што је Фројд био загрижени атеиста, како би њихов брак био признат у Аустрији. Марта је испоштовала веренички статус и остала невина, док је Сигмунд, према причама Марије Бонапарте, њихове пријатељице, током дугог целибата имао бар један сексуални однос.

Фрустрирајући проблем са ејакулацијом

Стан у коме је била смештена докторова ординација, био је скромно сређен, али са укусом. У њему је Марта постепено учила како да води домаћинство. За осам година брака родила је шесторо деце – Матилду, Жана, Оливера, Ану, Мартина и Софију, која је рано умрла. Иако је Марта трудноће подносила добро, чак је била и срећна, Фројд је, ипак, показао еманципованост, тражећи од блиског пријатеља Вилхелма Филиса да пронађе нову методу контрацепције, јер је он осетио праву одвратност према најстаријем начину превенције нежељене трудноће – коитусу интеруптусу (ејакулација ван вагине), коме је приписао неурозу.

Фото: Профимедиа

 

 

Марта и Фројд нису живели сами у кући. Са њима је живела Мартина млађа сестра Мина. Мина и Фројд су проводили много времена заједно. Обилазили су швајцарске планине и италијанске споменике, док је Марта била трудна, рађала и бринула се о деци. Од када се Мина поверила Јунгу и испричала појединости своје везе са Фројдом, гласине о Фројдовој вези са свастиком нису престајале. За Сигмунда, та млада и живахна интелектуалка је била “дивље страствена“, као и он.

Верна свастика

Једном је рекао да је Мина била његова “најинтимнија повереница“. Писма која су писали Мина и Фројд, а која су настала у тренуцима када он није имао сексуалне односе са Мартом, чудним стицајем околности су нестала. Али, Марта је прихватила Мину, као што је сматрала да она и деца треба да остану ван Сигмундових односа са пацијенткињама. Тај став је заузела после једног болног искуства.

Наиме, кад је Лу Саломе 1920. посетила Фројдове, са својом репутацијом некомформистичке даме раскалашног понашања са бројним љубавницима, код Фројдових су се и даље носиле дугачке хаљине. Марту је збуњивало и врло присно Фројдово пријатељство са припадницима истог пола, као и наклоност њихове ћерке Ане према женама. Мартино пожртвовање ишло је толико далеко да је на Сигмундову четкицу стављала пасту, припремала му је увече одећу коју би он носио следећег дана, паковала му и марамице које је он користио у великим количинама.

Наука или порнографија?

Фројд свакако није био “светац“, али је Марта, како пише његов најпознатији биограф Ернест Џоунс, његова вољена жена, била њему најбоља пријатељица и подстрек у послу. У 59. години пише да је сексуалну слободу, коју је препоручивао другима, врло мало упражњавао.

"Да не знам са колико озбиљности мој муж прилази свом раду, признајем да бих била убеђена да је психоанализа један облик порнографије", поверила се Марта Фројд једном свом блиском пријатељу.

Марта је била конзервативна, рационална, племенита, религиозна и одана жена, Њена мајка је сматрала да ју је Фројд обмануо, а да тога није била ни свесна.

Фото: Википедија

 

 

Иако различитих карактера, љубав Сигмунда и Марте је била јака. Марта се посветила деци, а Фројд је даноноћно радио на својим случајевима. Марта је, како тврде неки Фројдови биографи, била страствена жена, тврдила је да љубав треба да буде екстремна или да је уопште нема. С друге стране, Фројд је био љубоморан, искључив, уверен да су жене ограничене својим полом. Ипак, Марта је била уз њега када му је било најпотребније. Свог супруга је, наводно, извукла и из могуће кокаинске зависности док је експериментисао, не знајући да кокаин може да изазове зависност.

Недељама после мужевљеве смрти, Марта је дане и ноћи проводила у својој соби. Фројд је умро од рака грла у 83. години у Лондону, бежећи од нациста. Чак ни Мина није излазила из своје собе, крхка и болесна. “Мој живот је сада изгубио сваки смисао и сав садржај“, писала је Марта Лудвигу Бинсвагеру. Умрла је у 90. години, дозивајући ћерку Софију, коју је највише волела.

БОНУС ВИДЕО: