- Поскупљење струје је у преговорима, мислимо да ће бити неопходно да свакако буде пре Нове године. Настојаћемо и ове године да цена струје расте што је мање могуће, али је корекција потребна зарад дугорочне стабилности нашег енергетског система - рекла је Ђевовићева за Танјуг, а преноси РТС.

Спремни за зиму

Министарка је нагласила и да је наша земља што се тиче енергената спремна и за ову зиму и да има довољно резерви.

- Цене струје и гаса су биле на ниском нивоу деценијама и то је неодрживо у толико дугом року. Наш задатак је да повећамо инвестициона улагања, а за то је потребно да компаније боље послују, да могу да финансирају инвестиционе пројекте. Циљ је да имамо најнижу или међу најнижим ценама струје и гаса у региону. То смо успели да урадимо прошле године, када су цене расле и преко 100 одсто, 120 и 130 одсто, као у Северној Македонији и Румунији.

Министарка је поменула и да имамо 645 милиона кубних метара гаса, што у Србији у складиштима, што у Мађарској.

- То је довољно ако гледамо просечну потрошњу, за 40 до 50 дана, ако би дошло до поремећаја на тржишту. На депонијама имамо 1.900.000 тона угља, што је довољно за 20 дана производње електричне енергије и да све стане и да буде колапс, што се не очекује. Када је реч о нафти и нафтним дериватима, укупне резерве су на 91 одсто просечне потрошње - навела је министарка.

Трећи пут

Економиста Иван Николић каже за Курир да би ово било треће повећање цене електричне енергије у овој години.

- Поскупљење је договорено с Међународним монетарним фондом и већ је укључено у пројекцију раста укупних потрошачких цена. Подсећам да је Народна банка Србије пројектовала да ће у децембру међугодишња инфлација бити око осам одсто. Дакле, није ово ништа ново, нити изненађујуће - објашњава Николић и додаје:

- Цена електричне енергије мора да се повећа јер је то битан предуслов одрживог стабилног пословања ЕПС.

И економиста Александар Стевановић наглашава за наш лист да цена струје увек гура остале цене.

 

Статус енергетски угрожен купац

Обезбеђује попуст на рачунима

Министарка Дубравка Ђедовић је нагласила и да је важно да најугроженији грађани остваре статус енергетски угроженог купца, а досад их има 70.000, и да су у том циљу критеријуми побољшани и поједностављени.

- Апел је у свакодневном обиласку терена како да дођемо до најугроженијих, да тај број буде бар дупло већи, да људи могу да остваре попусте. Критеријуми су побољшани и поједностављени када су питању приходи, сеоска становништва, људи који су примаоци социјалне помоћи и туђе неге и помоћи, неге трећег лица, дечјег додатка, имају здравствене проблеме. То су проширени критеријуми да би што више људи остварило то право, које је преко потребно због повећања цена, да што више њих може да измири рачуне. Настојаћемо да обезбедимо још више средстава у буџету за те сврхе.

- Међутим, како је поскупљење резервисано за домаћинства, то јест оне који плаћају струју по цени за домаћинства, није то ефект као кад тржишна цена за индустријске купце порасте. Гас ће сигурно поскупети јер је у пакету са струјом. Дакле, реално је и да грејање поскупи за већину људи - истиче Стевановић.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: